Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush i Brown potvrdili strateško partnerstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush i novi britanski premijer Gordon Brown nakon razgovora u Camp Davidu, potvrdili su posebno bliske veze i strateško partnerstvo dviju zemalja u zajedničkom suprotstavljanju globalnim izazovima od terorizma, Iraka, širenja nuklearnog oružja do klimatskih promjena i pregovora o svjetskoj trgovini.

Sastanak u Camp Davidu, predsjedničkom kompleksu za odmor, oko 100 km sjeverozapadno od Washingtona, prvi je službeni susret Busha i Browna otkako je potonji prije mjesec dana naslijedio Tonyja Blaira na dužnosti britanskog premijera.

Pročitajte i ovo PR Dan Dunava Obilježavanje Dana Dunava 2021. Slika nije dostupna Brown: Odnosi sa SAD-om uvijek će biti snažni

Bush je na konferenciji za novinare otklonio spekulacije o tome hoće li njih dvojica stvoriti bliskost kakvu je imao s Blairom, ističući kako su imali sadržajnu, opuštenu i dobru raspravu o "zajedničkim vrijednostima i zajedničkim obvezama da rade u interesu slobode i pravde u svijetu".

Glavne teme razgovora i konferencije za novinare bile su vezane uz rat u Iraku i borbu protiv terorizma, pri čemu su obojica naglasila odlučnost da se zajednički suprostavljaju prijetnji terorizma diljem svijeta, dijeleći informacije i angažirajući snage sigurnosti, te obavještajne i druge službe u toj borbi.

"Mi znamo da je to zajednička borba, znamo da moramo raditi zajedno, i znamo da se tome moramo posvetiti", rekao je Brown, ističući kako je "terorizam zločin protiv čovječnosti" i da nigdje u svijetu "ne smije biti utočišta za one koji provode i propovijedaju nasilje".

Bush je odao priznanje Brownu za nedavno "staloženo i brzo" vodstvo pokazano pri otkrivanju terorističkih zavjera u Londonu i Glasgowu, te zahvalnost za britanski angažmana u Iraku i Afganistanu, gdje su britanski kontigenti najbrojniji nakon američkih.

Bush je upozorio kako bi "neuspjeh u Iraku bio katastrofalan za
sigurnost SAD-a i Velike Britanije, ohrabrio terorizam i proširio
nasilje u regiji", posebno naglasivši da Brown to razumije.

Britanski je premijer bio puno oprezniji oko Iraka, stavljajući u
prvi plan uspjeh britanskih snaga koje su tri od četiri južne iračke
pokrajine koji nadziru, već predali u ruke Iračanima, a "ima izgleda da to učine i s četvrtom pokrajinom" Basrom.

U iraku je oko 5.500 britanskih vojnika, a prema najavama njihovog glavnog zapovjednika do kraja godine bi i Basru trebali predati Iračanima i stacionirati se na obližnjem aerodromu.

Brown je istaknuo kako je sada najvažnije da Iračani sami
osposobljavaju svoje snage sigurnosti, oko 300.000 pripadnika vojske i policije, te kako se britanska misija postupno pretvara "od borbene u misiju nadzora", što je strategija koju u SAD-u zagovaraju oporbeni demokrati.

Dvojica čelnika kazali su da su razgovarali o pooštravanju sankcija UN-a Iranu zbog nastavljanja razvoja nuklearnog programa, ubrzavanju kruga pregovora iz Dohe WTO-a, zajedničkoj borbi za iskorjenjivanje siromaštva, te suzbijanju AIDS-a i malarije u Africi, nastavljanju borbe protiv klimatskih promjena na temeljima zaključaka summita G-8 u
Njemačkoj, ubrzavanju razmještaja mirovnih snaga UN-a i Afričke unije u Darfuru i drugim pitanjima.

Brown je izrazio podršku novoj Bushovoj inicijativi za rješavanje
izraelsko-palestinskog sukoba.

Na konferenciji za novinare dvojica čelnika nisu spominjali Kosovo i sustav proturaketne zaštite u Europi, koji su najavljivani kao teme razgovora.

Brown će se poslijepodne u Washingtonu sastati s čelnicima demokrata i republikanaca u Kongresu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene