Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Bush će objaviti povlačenje 30.000 vojnika iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush ovoga će tjedna u obraćanju naciji objaviti planove o smanjivanju broja američkih vojnika u Iraku za oko 30.000 do idućeg ljeta, no to i iduća smanjenja snaga uvjetovat će nastavkom napretka u stabiliziranju Iraka, objavila je agencija Associated Press.

U televizijskom obraćanju naciji, vjerojatno u četvrtak navečer, Bush će obznaniti da prihvaća preporuke zapovjednika američkog kontigenta u Iraku generala Davida Petraeusa i veleposlanika SAD u Bagdadu Ryana Crockera, koje su iznijeli tijekom dvodnevnog svjedočenja u Kongresu, kazali su dužnosnici administracije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush poručio Turskoj da se povuče iz Iraka Slika nije dostupna Australija: Novi premijer najavio povratak vojnika iz Iraka

Bijela kuća u petak planira objaviti izvješće o statusu sadašnjeg povećanja američkih snaga u Iraku, kazali su dužnosnici pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Ocijenivši da su vojni ciljevi povećanja američkih snaga "u velikoj mjeri ispunjeni", Petraeus je predložio postupno povlačenje pet brigada s 30.000 ljudi, koje bi trajalo od sredine prosinca 2007. do sredine lipnja 2008.

Nakon toga u Iraku bi ostalo 15 brigada s oko 130.000 američkih vojnika, koliko ih je bilo i prije upućivanja pojačanja od početka ove godine.

Bush je jučer poslijepodne u Bijeloj kući s kongresnicima i senatorima iz obiju stranaka razgovarao o idućim koracima SAD u Iraku, nakon čega je izjavio da će razmotriti i njihove prijedloge.

Bush će također prihvatiti Petraeusov poziv da se dopusti više
vremena za utvrđivanje rasporeda i razmjera povlačenja snaga ispod broja od 130.000, te ponuditi da o tim planovima Kongres izvijesti u ožujku, kazao je jedan dužnosnik.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow u utorak nije želio pružiti naznake o tome što će predsjednik Bush reći naciji, rekavši novinarima kako tek treba vidjeti slaže li se Bush ili ne s argumentima generala Petraeusa i veleposlanika Crockera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene