Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George Bush u četvrtak je ocijenio kako je Velika Britanija i dalje "glavni saveznik" SAD-a, iako je smanjila vojnu nazočnost u Iraku, te da su se odnosi s Francuskom poboljšali od dolaska na vlast predsjednika Nicolasa Sarkozyja.


"Uvijek sam govorio kako je naš odnos s velikom Britanijom poseban odnos koji je najposebniji u razdoblju sukoba... Teško će ijedna zemlja ugroziti položaj Velike Britanije kao glavnog saveznika SAD", rekao je Bush u razgovoru za predstavnike stranih medija u Washingtonu.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenski mediji o posjetu Busha Slika nije dostupna Američki mediji o Bushovom posjetu Hrvatskoj

Što se Francuske tiče, Bush je ustvrdio kako se "odnosi nesumnjivo poboljšavaju, a to je u velikoj mjeri zasluga predsjednika Sarkozyja".

"Osobno ga jako volim. Zanimljiv je čovjek,... energična i odlučna osoba", procijenio je američki predsjednik svojeg francuskog kolegu.

Sarkozy, prema Bushevim riječima, "ne želi stvarati podjele u Sjevernoatlantskom savezu, nego želi da se razumije kako nisu dovoljni samo dobri bilateralni odnosi, već je cijeli savez suočen s prijetnjama".

Sarkozy je tijekom posjeta Londonu u srijedu najavio kako će na summitu NATO-a od 2. do 4. travnja u Bukureštu predložiti povećanje francuske vojne nazočnosti u Afganistanu.

"To je vrlo važna preambula konferencije NATO-a", ustvrdio je američki predsjednik.