Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Erhard Busek, bivši posebni koordinator Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi, smatra da je Bosna i Hercegovina najveći problem na Balkanu.


Najteži problem 'regije' predstavlja 'unutarnja integracija Bosne i Hercegovine', izjavio je Busek u intervjuu za 'Wiener Zeitung'.

Vezani članci Slika nije dostupna Suradnja na ulasku regije u EU Slika nije dostupna Solana: Približavanje Hrvatske EU najviše će pomoći Hrvatima u BiH

'To je zemlja iz koje se stanovnici iseljavaju, u kojoj se gospodarski malo toga pokreće, gdje nema zajedničkog identiteta. Ondje vidim na duge staze teške probleme i u kontekstu europske integracije', izjavio je Busek.

Srbija je zbog neuspjeha vlade u politici prema Europskoj Uniji i Kosovu 'srednjoročno gledano problematično dijete Balkana', rekao je Busek, dodajući: 'Ne vjerujem da će stanje s Kosovom brzo proći. Tko više od 600 godina u pamćenju zadrži bitku na Kosovu, taj i u drugim pitanjima ima veliki kapacitet sjećanja'.

Na Kosovu se može pokrenuti razvoj uz pomoć pouzdanog pravnog poretka i osiguranih ulaganja, a to se može 'odlučujuće poboljšati razjašnjavanjem statusnog pitanja', smatra Busek.

Kad se govori o organiziranom zločinu i korupciji na Kosovu, 'treba se biti malo oprezniji'.

'Ne usuđujem se praviti usporedbu razine korupcije u južnoj Italiji, Rumunjskoj i na Kosovu', rekao je Busek, koji smatra da se, kad je riječ o Kosovu, donose jednostrane ocjene.

Busek smatra da je Uprava Ujedinjenih Naroda na Kosovu dio korupcijske i kriminalne mreže na Kosovu, i da bi umjesto nje trebalo uvesti upravu Europske Unije.

Busek se zauzima za to da sve balkanske zemlje dobiju status kandidata za članstvo u Europskoj Uniji, kao i za ukidanje viza za cijelu regiju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju