Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Burns: SAD će podržati proglašenje nezavisnosti Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države podržat će nezavisnost Kosova kada je proglase kosovski narod i izabrane političke institucije, najavio je podtajnik za politička pitanja State Departmenta Nicholas Burns na tribini "Budućnost Kosova" održanoj jučer u Vijeću za vanjskopolitičke odnose u Washingtonu.

"Proglasi li kosovski narod neovisnost, da, mi ćemo je podržati", rekao je Burns odgovarajući na tribini na pitanje srbijanskog veleposlanika u SAD Ivana Vujačića hoće li Washington priznati nezavisno Kosovo.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Slika nije dostupna ''NOVA AMERIČKA POLITIKA'' Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...''

Na pitanje novinara znači li to da će SAD unilateralno priznati
Kosovo bez obzira na to što se u UN-ovu Vijeću sigurnosti dogodi s rezolucijom o Kosovu, Burns to nije izričito zanijekao, nego je objasnio da Washington vjeruje u prihvaćanje rezolucije u UN-u.

UN najprije mora poništiti rješenje iz 1999. kada je Kosovo
rezolucijom 1244 stavljeno pod njegovu upravu, objasnio je Burns ističući kako očekuje da će rezolucija kojom se uvodi neovisnost Kosova, prema Ahtisaarijevu planu, biti prihvaćena u svibnju, nakon rasprave o njezinu nacrtu idućih tjedana.

"Očekujemo da će ta rezolucija proći. Veto Rusije koji se najavljuje je malo vjerojatan. SAD su jako angažirane na tom pitanju (...), usko surađujemo s Rusijom i nadam se da će konačna analiza pokazati kako je to najbolje rješenje za napredak", kazao je Burns.

Washington, po njegovim riječima, predviđa da će u svibnju Vijeće sigurnosti UN prihvatiti rezoluciju o Kosovu, da će potom skupština Kosova proglasiti neovisnost, a zatim će veći broj država, ne čelu s SAD-om, priznati Kosovo. "Vjerujemo da konačno rješenje treba biti nezavisnost", naglasio je.

Odgovarajući na pitanje o povezanosti zaključka Badinterove komisije o raspadu Jugoslavije i nezavisnosti Kosova, Burns je rekao da "međunarodna zajednica treba imati jednaki pristup kod proglašenja neovisnosti", kada je riječ o raspadu Jugoslavije jer je i Kosovo dio toga procesa.

U svom izlaganju Burns je ponovio punu američku potporu planu UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija koji predviđa neovisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom, ističući kako je riječ o uravnoteženom prijedlogu koji nudi ostvarivo rješenje, uz punu zaštitu srpske i drugih nealbanskih manjina, kao i zaštitu srpske kulturne baštine na Kosovu.

Burns je odbacio nagađanja da je davanje neovisnosti Kosovu "Pandorina kutija", te da će ono biti presedan za mijenjanje granice u regiji, na Kavkazu ili u nekim drugim područjima.

"Pandorina kutija je argument onih koji žele minirati proces"
utvrđivanja konačnog rješenja za Kosovo, kazao je.

Rekao je da se SAD odlučno protive podjeli Kosova te da vjeruju da će 16.500 vojnika NATO-a na Kosovu, među kojima je i 1.700 američkih, moći održati red izbiju li nemiri nakon odluke o statusu Kosova.

Naglasio je kako se Srbija mora odlučiti između prošlosti i
budućnosti i prihvatit Ahtisaarijev plan, da bi osigurala svoj
napredak i uključivanje u euroatlantske integracije.

Kao primjere na koji se Srbija treba ugledati, Burns je istaknuo Sloveniju koju je nazvao "čudesno uspješnom" i Hrvatsku, za koju je rekao kako "Hrvati danas grade demokratsku i uspješnu zemlju".

Potaknut iz publike, Burns je poručio da je povratak Srbije u
međunarodnu zajednicu ipak povezan s izručenjem Haagu optuženih za ratne zločine Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ističući da SAD neće odustati od zahtjeva za njihovo izručenje te da Srbija neće ući u NATO sve dok njima ne bude suđeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene