Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvoren metro

Burna noć u Ukrajini: Policija uklonila barikade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska policija tijekom noći uklonila je barikade na ulicama u središtu grada koje vode do ureda predsjednika.

Oko 2.000 prosvjednika bilo je u utorak ujutro u šatorskom gradu podignutom na Trgu neovisnosti u snijegom prekrivenom Kijevu nakon što su policijske snage tijekom noći uklonile sve barikade na ulicama u središtu grada koje vode do ureda predsjednika, vladinih ureda i parlamenta, javljaju ukrajinski mediji.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Slika nije dostupna Ispred parlamenta u Kijevu 'Mlađi ljudi, maskirani, naoružani metalnim šipkama i lancima sukobili se s policijom'

Prosvjednici, kojih je bilo nekoliko puta manje nego pripadnika snaga sigurnosti, potisnuti su u noći na utorak prema Trgu neovisnosti, a putem su im se pridružili "provokatori" koji su bacili suzavac na policiju. Pritom je, prema različitim podacima, ozlijeđeno od četiri do deset prosvjednika i dva pripadnika snaga sigurnosti.

Doznajte tko su glavni ukrajinski oporbenjaci

Policija je zatvorila tri središnje postaje metroa nedaleko od trga u ponedjeljak zbog, kako je priopćila, anonimne prijetnje bombom. Postaje metroa otvorene su u utorak ujutro.

Ulični prosvjedi održavaju se u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima otkako je vlada objavila 21. studenoga da će odgoditi potpisivanje sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Europskom unijom i okrenula se Rusiji. Nakon rastjerivanja prosvjednika uz primjenu sile 30. studenoga porastao je broj prosvjednika. Oni traže ostavku vlade i prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič danas bi se u Kijevu trebao sastati s trojicom bivših ukrajinskih predsjednika - Leonidom Kravčukom, Leonidom Kučmom i Viktorom Juščenkom nakon inicijative Kravčuka, prvog postsovjetskog predsjednika Ukrajine, o održavanju "svenacionalnog okruglog stola" na kojemu bi sudjelovali predstavnici vlasti i oporbe kako bi se pronašlo kompromisno rješenje. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene