Više od 20.000 policajaca čuvalo je prilaze Hofburgu u kojem se održavao bal stranke krajnje desnice FPO.


Tisuće ljudi prosvjedovale su u petak navečer u Beču protiv održavanja bala u jednoj od najpoznatijih palača u gradu koji svake godine organizira austrijska stranka krajnje desnice FPO.

Vezani članci Policija u lovu na napadače u Beču Terorist iz Beča stan opremio za okršaj s policijom: Složio bunker od namještaja i pripremio kutije s municijom Alexander Van der Bellen Teroristički napad u Beču: Milanović razgovarao s austrijskim kolegom i osudio nasilje

Izgredi su se dogodili na kraju triju prosvjednih povorka u kojima je sudjelovalo barem 6.000 ljudi, po ocjeni policije, a 10.000 po ocjeni državne televizije ORF-a.

Hollywoodski glumac na bečkom balu zaplesao i valcer!

Po priopćenju policije, u subotu poslije ponoći u izgredima je ozlijeđeno 17 prosvjednika i 5 policajaca. Četrnaest osoba je privedeno.

Bal, nastao iz zabava udruga studenata krajnje desnice, bio je organiziran u zimskoj carskoj palači Hofburgu.

Policija je ove godine zatvorila prilaze Hofburgu u velikom krugu a više od 20.000 redarstvenika bilo je raspoređeno duž dvostrukog reda ograda.

Na bal je došao i predsjednik FPO-a Heinz-Christian Strache. Njegova je stranka na parlamentarnim izborima u rujnu 2013. potvrdila status treće političke snage u zemlji osvojivši 20,5 posto glasova, gotovo jednako kao dvije velike tradicionalne stranke lijevog i desnog centra. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook