Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Francuske

Burke nepoželjne i u Australiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Burke su postale nepoželjne policiji australskog Novog Južnog Velsa.

Snage reda sumnjivoj osobi smiju s lica ukloniti bilo kakvu masku uključujući i tradicionalna muslimanska pokrivala. Onima koji se usprotive zahtjevu, prijeti godina dana zatvora ili velika globa.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više''

Ove su snimke uznemirile australsku javnost. Carnita Matthews optužila je policajca da joj je prilikom alkotesta pokušao prisilno ukloniti veo s lica. Zbog lažnih je tvrdnji osuđena na šest mjeseci zatvora. Međutim, viši je sud prihvatio njezinu žalbu. Tužiteljstvo nije moglo dokazati da je Carnita iznijela lažne optužbe jer policajci nisu vidjeli njezino lice. Potaknuta tim slučajem, vlada Novog Južnog Velsa policiji je odlučila proširiti ovlasti prilikom identifikacije.

'Drago nam je što počinjemo promjene koje Novi Južni Vels želi. To uključuje odluku kabineta da se policiji daju veće ovlasti i omogući uklanjanje maski bilo koje vrste kada je potrebno ustanoviti identitet bilo koje osobe', rekao je Barry O'Farrell, premijer Novog Južnog Walesa.

Onima koji se usprotive zahtjevu policajca da otkriju lice, prijeti i do godina dana zatvora ili gotovo šest tisuća dolara globe. Policija je zadovoljna novim ovlastima. Uvjerena je da će one omogućiti veću sigurnost službenim osobama i javnosti. Australski islamski čelnici su objavili kako im odluka ne predstavlja problem.

Međutim, neke organizacije za zaštitu ljudskih prava su zabrinute. Uvjerene su da su policiji dane prevelike ovlasti te da je to nastavak niza protumuslimanskih odluka u zapadnim zemljama. Proteklih nekoliko godina niz europskih zemalja uveo je razna ograničenja za nošenje muslimanskih prekrivala za lice. Najstroža su pravila u Francuskoj koja je potpuno zabranila njihovu uporabu na javnim mjestima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene