Bugarski premijer Bojko Borisov
Bugarski premijer Bojko Borisov Foto: Afp

Bugarski premijer Bojko Borisov bit će kažnjen s 300 leva (1160 kn) za kršenje naredbe o obveznom nošenju zaštitne maske za lice tijekom posjeta crkvi u utorak, reklo je ministarstvo zdravstva.


Ministar zdravstva Kiril Ananiev u ponedjeljak je naredio Bugarima da ponovno nose maske u svim zatvorenim prostorima nakon što je ta balkanska država zabilježila najveći tjedni porast slučajeva zaraze koronavirusom.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Stiglo upozorenje: "U brojnim zemljama situacija će postati još gora, prije nego što postane bolja". Na proljeće u Europi još jedno cjepivo? Koronavirus, ilustracija Objavljeni novi podaci Stožera: U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno velika brojka zaraženih

"Sve osobe koje su bez zaštitnih maski boravile u manastiru Rila tijekom posjet premijera bit će kažnjene", reklo je ministarstvo zdravlja.

Kao i Borisov, novinari, fotografi i kamermani koji su ga bez maski pratili u crkvu također će biti kažnjeni, dodalo je ministarstvo.

Nije rečeno hoće li i svećenici koji unutar crkve nisu nosili maske također biti kažnjeni.

Prošli tjedan Bugarska je izvijestila o 606 novih slučajeva zaraze covidom-19, zbog čega se ukupan broj zaraženih popeo na 3.984, s 207 smrtnih slučajeva.

To je potaknulo odluku Ananieva da ponovno uvede obvezatno nošenje maski u zatvorenim prostorima, uključujući vlakove i autobuse.