Bitcoin (Foto: Jens Kalaene/DPA/PIXSELL)
Bitcoin (Foto: Jens Kalaene/DPA/PIXSELL) Foto: Jens Kalaene/DPA/PIXSELL

Stotine tisuća bitcoina zaplijenjeno je u antikorupcijskoj akciji u Bugarskoj. Trenutna im je vrijednost 3,6 milijarde dolara, što je dovoljno da se isplati petina ukupnog državnog duga od 16,5 milijardi dolara.


Bugarski BDP 2016. godine iznosio je oko 52,4 milijarde dolara, pa se bugarska vlada šokirala kada su otkrili da "sjede" na 3,6 milijarde dolara bitcoina koji su u svibnju zaplijenjeni u antikorupcijskoj operaciji.

Vezani članci Mislav Kolakušić - 4 Gdje je nestao Mislav Kolakušić? "Nije dobro kada radite protiv svoje zemlje, ni u jednoj situaciji" Izbori u Bugarskoj Nema jasnog pobjednika na bugarskim parlamentarnim izborima, nova stranka u blagom je vodstvu pred GERB-om

Bugarske vlasti surađivale su s Centrom za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi (SELC), regionalnom organizacijom koja se sastoji od 12 država članica, kako bi pronašli sofisticiranu mrežu organiziranog kriminala, piše Zerohedge.

Uhićena su 23 bugarska državljana, od kojih je i pet djelatnika carine, i zaplijenjeno je ukupno 213.519 bitcoina. Zaplijenjeni bitcoini u svibnju su vrijedili oko 500 milijuna dolara, no samo nekoliko mjeseci kasnije njihova je vrijednost narasla na vrtoglavih 3,6 milijarde dolara

Operacija je uključivala veliku pretragu više od 100 adresa, osumnjičenih i njihovih vozila, a policija je osim kriptovalute zaplijenila i vrijednu opremu - uređaje za komunikaciju, računala, tablete i bankovne dokumente.

"Organizirana kriminalna skupina sastojala se od bugarskih državljana s vezama u Makedoniji, Grčkoj, Rumunjskoj i Srbiji", izvijestio je SELC.

Prema saznanjima policije, skupina je angažirala "korumpirane carinske službenike u svim uključenim zemljama s ciljem infiltracije virusa u carinske računalne sustave".

"Nakon što je virus instaliran skupina je mogla promijeniti isporuke, pa je u carinskom sustavu izgledalo da je teret već provjeren i prošao. Odabrali su bitcoin kao način ulaganja i štednje novca jer ga je prilično teško pratiti i slijediti", izvijestio je SELC.