Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

pronađeni dokumenti

Bugarin optužen zbog špijuniranja za Rusiju: Pokušao odvući zemlju od saveznika i približiti je Moskvi

Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Bugarski tužitelji optužili su u utorak čelnika nevladine organizacije zbog špijuniranja za Rusiju u pokušaju da odvuče Bugarsku od zapadnih saveznika i približi je Moskvi.

Bugarska, najvjerniji satelit Moskve u sovjetska vremena, sada je članica NATO-a i Europske unije, ali ima bliske kulturne i povijesne veze s Rusijom koja je i dalje njezin najveći opskrbljivač energijom.

Pročitajte i ovo Rusi otkrili ukrajinskog špijuna Dobio 11 godina zatvora Rusi otkrili ukrajinskog špijuna: Pokušao nabaviti tajne komponente raketnog sustava Moskva Nisu zadovoljni Rusija zaprijetila Americi i Europi: "Ovo je krađa, vi ste lopovi! Odgovor će biti iznimno oštar"

Tužitelji navode da je čelnik Nacionalnog pokreta rusofila, 50-godišnji Nikolaj Malinov radio za ruski institut Strateške studije koji su većinom vodili bivši obavještajci te za rusku nevladinu organizaciju Dvoglavi orao od 2010. godine. "Nikolaj Malinov je optužen jer se stavio na raspolaganje stranim organizacijama i špijunirao za njih", rekao je novinarima zamjenik glavnog tužitelja Ivan Gešev.

Pušten uz jamčevinu

Malinov je pušten uz jamčevinu, ali ne smije napustiti zemlju, potvrdio je glavni tužitelj Sotir Tsatsarov. Tužitelji su pronašli dokument na ruskom jeziku koji govori o "potrebnom geopolitičkom preusmjeravanju Bugarske" koji je pripremio Malinov.

Dodaju da se u dokumentu nalaze planovi Malinova o pokretanju internetske stranice, televizijskog kanala, utjecajnog instituta i političke stranke pomoću kojih bi se poticalo Bugare da formiraju pozitivnije stavove o Rusiji na temelju njihove zajedničke slavenske tradicije i pravoslavnog kršćanstva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene