Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Bugarski tužitelji optužili su u utorak čelnika nevladine organizacije zbog špijuniranja za Rusiju u pokušaju da odvuče Bugarsku od zapadnih saveznika i približi je Moskvi.


Bugarska, najvjerniji satelit Moskve u sovjetska vremena, sada je članica NATO-a i Europske unije, ali ima bliske kulturne i povijesne veze s Rusijom koja je i dalje njezin najveći opskrbljivač energijom.

Vezani članci Vladimir Putin Rusija uručila prosvjednu notu britanskoj veleposlanici: "Zbog bezobraznih izjava o zemlji, njezinom lideru i ruskom narodu" Marija Zaharova Rusija zaprijetila odmazdom susjednoj zemlji: "Odgovor neće biti samo diplomatski..."

Tužitelji navode da je čelnik Nacionalnog pokreta rusofila, 50-godišnji Nikolaj Malinov radio za ruski institut Strateške studije koji su većinom vodili bivši obavještajci te za rusku nevladinu organizaciju Dvoglavi orao od 2010. godine. "Nikolaj Malinov je optužen jer se stavio na raspolaganje stranim organizacijama i špijunirao za njih", rekao je novinarima zamjenik glavnog tužitelja Ivan Gešev.

Pušten uz jamčevinu

Malinov je pušten uz jamčevinu, ali ne smije napustiti zemlju, potvrdio je glavni tužitelj Sotir Tsatsarov. Tužitelji su pronašli dokument na ruskom jeziku koji govori o "potrebnom geopolitičkom preusmjeravanju Bugarske" koji je pripremio Malinov.

Dodaju da se u dokumentu nalaze planovi Malinova o pokretanju internetske stranice, televizijskog kanala, utjecajnog instituta i političke stranke pomoću kojih bi se poticalo Bugare da formiraju pozitivnije stavove o Rusiji na temelju njihove zajedničke slavenske tradicije i pravoslavnog kršćanstva. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju