Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci imaju svoju viziju i prema njima budućnost je jasna, ali u stvarnosti priča je nešto drugačija.


Sve što mislite da znate o 'budućnosti rata' je pogrešno, piše Douglas A. Ollivant za CNN.

Vezani članci Tenk Nema milosti: Prometni policajci u Italiji zaustavili konvoj s tenkovima za Ukrajinu, pogledajte što je bio razlog Satelitske snimke Zmijskog otoka, 12. svibnja - 5 Rusi se povukli sa Zmijskog otoka, Putin poručuje da je otvoren za dijalog o strateškoj stabilnosti

Konzensus o novom načinu ratovanja u nastajanju je već neko vrijeme. Stručnjaci za obrambenu politiku smatraju da je budućnost jasna. Prema njima pripada cyber ratovanju i uključuje problem terorizma koji će se rješavati pomoću dronova i specijalnih postrojbi. Tu je i potreba da zemlje Zapada budu spremne za mogućnost pomorskih i zrakoplovnih kampanja Dalekog istoka protiv rastuće Kine.

Novi način ratovanja koji očekuje Zapad je uglavnom čist, precizan, s malo žrtava i u skladu s tehnološkim rapsoloženjem Zapada. Ali to su samo nadanja.

Nažalost, u stvarnosti ne postoji interes za usklađivanje s ovim inače jako raširenim vjerovanjem. Budućnost ratovanja odvija se na jedan vrlo drugačiji način - Izraelci se bore s Hamasom na području Gaze, Islamska država ratuje s Iračanima, Sirijicima, ali i drugima, a ukrajinska vojska bori se s proruskim separatistima.

VIDEO Ono što se dogodilo ovoj zgradi podiglo je ratovanje na višu razinu

Ukratko, to nisu ratovi koji su predviđani. Ali oni su tu i Ollivant koristi priliku da se zapita koje su njihove zajedničke karakteristike te kako bi Zapad trebao odgovoriti na ovu novu stvarnost.

Za početak, ne koriste visoku tehnologiju, a ljudstvo je intenzivno. Naravno, ne znači da uoće ne koriste tehnologiju jer i 40 godina stari sovjetski tenk može biti značajno oružje ako netko nije spreman za njegov dolazak. A i ljudstvo je vrlo dobro uvježbano ili barem ima izvrsno uvježbanu jezgru. Zapad treba biti spreman za susret sa stručnjacima.

Druga stvar, odnosno karakteristika - miješaju se sa stanovništvom. Riječ je o ratovima među ljudima koji sa sobom donose sve dvosmislenosti, bizarnosti i pozadinske priče povezane s populacijom. Velik dio borbe odvija se u gradovima, ali i ruralna područja ostaju važna.

VIDEO Drugi svjetski rat u 7 minuta

I na kraju, odvijaju se izvan granica uobičajenog državnog sukoba. To ne znači da su državne granice nevažne, ali od manjeg su značaja. Mnogi budući konflikti pojavit će se na prostorima koji ne pripadaju niti jednoj državi.

U budućnosti možemo očekivati nastanak novih kriza. Neke će se pojaviti na područjima koja su povezana s ključnim interesima Zapada. Drugi će se dogoditi na samoj granici s područjima na kojima Zapad ima interese. I dalje će se u njih nastojati uključiti dobro uvježbane kadrove na područjima bez snažne državne kontrole. Borbe će biti dvosmislene. Saveznici će možda stalno 'strujati', a neprijatelji se stapati s populacijom. To će zahtijevati izvanrednu fleksibilnost svih sudionika, od vojnika do Vijeća za nacionalnu sigurnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju