Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šestorica privedenih

KRAJ POTRAGE Priznao da je najtraženiji bjegunac u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bruxellesu je i danas napeto zbog policijskih racija i hvatanja terorista.

19.28 - Muškarac uhićen i optužen za terorizam u Belgiji priznao je da je on "čovjek sa šeširom" na snimkama sigurnosnih kamera iz zračne luke u Bruxellesu gdje je u dva samoubilačka napada poginulo 32 ljudi, objavili su u subotu belgijski tužitelji.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Ilustracija Na oprezu Francuska za Uskrs raspoređuje snage reda ispred svake crkve

Tužitelji su rekli da je, nakon što je suočen sa snimkama, Belgijanac Mohamed Abrini priznao da je on muškarac za kojim je policija tragala od napada u zračnoj luci i postaji podzemne željeznice 22. ožujka.

"Nije imao izbora", rekao je glasnogovornik belgijskog tužiteljstva o Abriniju koji je uhićen u petak navečer.

Nakon što je napustio zračnu luku, Abrini je bacio svjetlu jaknu u kantu za smeće, a šešir je prodao, doznali su istražitelji.

Na listi najtraženijih bjegunaca u Europi nalazio se od prosinca prošle godine, kada su ga nadzorne kamere snimile na benzinskoj postaji zajedno s osumnjičenim Salahom Abdelslamom dok su se vozili iz Bruxellesa u Pariz, dva dana prije napada u studenom u kojima je poginulo 130 ljudi.

Belgijsko državno odvjetništvo u subotu je optužilo četiri osobe, uključujući Abrinija, za članstvo u terorističkoj organizaciji i umješanost u napade u Bruxellesu i Parizu.

Tužiteljstvo je podiglo optužnicu i protiv Osame K., za kojega lokalni mediji tvrde da je Šveđanin i da se zove Osama Krayem te da je identificiran kao muškarac koji se 22. ožujka u trenutku napada nalazio na postaji metroa u Bruxellesu na kojoj je eksplodirala bomba.

Tužiteljstvo je priopćilo da se pritvoru zadržavaju državljani Ruande Herve B.M. i dvadesetsedmogodišnji Bilal E.M., a ostala dvojica osumnjičenih privedena u petak su nakon ispitivanja su puštena na slobodu.

15. 56 - Belgijski ministar pravosuđa Koen Geens potvrdio je kako je u petak uhićena i šesta osoba koja se sumnjiči da je bila povezana s terorističkim napadima u Bruxellesu. Riječ je o bivšem borcu iz Sirije koji je služio zatvorsku kaznu.

'Iz zatvora je izišao 15. ožujka i imao je elektroničku narukvicu za praćenje', izjavio je ministar a prenosi Reuters.

15.40 - Akcija policije u briselskoj četvrti Ettrerbeek gdje je pretraživana jedna zgrada je završena bez uhićenja, javlja Reuters. No, pojavila se informacija da u racijama u petak nije uhćeno pet osoba nego šest. Očekuje se da će danas policija dati više informacija.

U briselskoj četvrti Etterbeek oko 13 sati je počela policijska racija vezana uz uhićenja terorista Islamske države koji su involvirani s nedavne napade u belgijskom glavnom gradu.

Lokalni mediji javljaju da je na terenu najmanje 50 policajaca, snajperisti su na krovovima, a dio stambene četvrti je navodno i evakuiran. Na licu mjesta viđeni su forenzičari te stručnjaci za eksplozv. Reuters javlja kako za sada nitko nije uhićen.

U petak je u Bruxellesu uhićeno pet osoba povezanih s napadima u zračnoj luci i metrou 22. ožujka, a još nije potvrđeno da je među njima i muškarac koji je snimljen u Zaventemu s dvojicom terorista koji su se raznijeli eksplozivom.  

Belgija četvoricu optužila za terorizam

Belgijsko državno odvjetništvo u subotu je podiglo optužnicu protiv četiriju osoba za koje se smatra da su članovi terorističke organizacije, a među njima je i muškarac osumnjičen da je pomagao u pripremi napada na Pariz 13. studenoga prošle godine u kojima je ubijeno 130 ljudi.

U priopćenju državnog odvjetništva stoji da još nije poznato je li belgijski državljanin Mohamed Abrini osumnjičen i za umiješanost u prošlomjesečne bombaške napade u zračnoj luci u Bruxellesu.

"Optužnica ga tereti za sudjelovanje u aktivnostima terorističke grupe i za terorističke napade", stoji u priopćenju te se dodaje da se još ne zna je li Abrini "muškarac s kapom" prikazan na snimci CCTV-a uz još dvojicu bombaša samoubojica u zračnoj luci Zaventem 22. ožujka.

Tužiteljstvo je osim protiv Abrinija podiglo optužnicu i protiv Osame K., za kojega lokalni mediji tvrde da je Šveđanin i da se zove Osama Krayem te da je identificiran kao muškarac koji se u 22. ožujka u trenutku napada nalazio na postaji metroa na kojoj je eksplodirala bomba.

Tužiteljstvo je priopćilo da se pritvoru zadržavaju državljani Ruande Herve B.M. i dvadesetsedmogodišnji Bilal E.M., a ostala dvojica osumnjičenih privedena u petak zajedno s Abrinijem, nakon ispitivanja su puštena na slobodu.

Ranije u subotu belgijska je policija obavila pretres nekoliko stanova u središtu glavnoga belgijskog grada, no nije bilo uhićenja. Sumnjalo se da se ondje nalazi stan koji teroristi koriste kao sigurnu kuću, ali nije pronađeno ni oružje ni eksploziv.

Šesta osoba privedena kasno u petak je Bilal El Makhukhi, koji je u siječnju prošle godine proglašen krivim zbog umiješanosti u djelovanje organizacije Sharia4Belgium, naknadno raspuštene, koja je novačila ljude za odlazak u Siriju i Irak i za sudjelovanje u borbama zajedno s pripadnicima džihadističkih organizacija u tim dvjema zemljama.

Prvobitno osuđen na izdržavanje petogodišnje zatvorske kazne, od kojih na tri godine uvjetno, El Makhukhiju je dopušteno da ostatak kazne izdržava u svom domu uz elektroničku narukvicu, a na slobodu je pušten prošli mjesec, rekao je novinarima ministar pravosuđa Koen Geens.

El Makhukhi je osuđen prošle godine pošto se vratio u Belgiju iz Sirije, gdje je sudjelujući u borbama izgubio nogu.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene