Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski premijer Gordon Brown rekao je danas da je širenje slinavke i šapa zaustavljeno te da je bolest ograničena na samo mali dio Engleske, iako je u tijeku analiza uzoraka iz mogućeg novog žarišta bolesti nekoliko kilometara udaljenog od mjesta na kojem se ona prvi put pojavila.


Vijest o mogućem novom žarištu potaknula je bojazni da se virus širi unatoč strogim mjerama poduzetim radi njegova suzbijanja.

Vezani članci Ilustracija Pogađa i bebe i odrasle, a borba s njim traje danima: ''Temperatura im je išla do 39 stupnjeva'' Slika nije dostupna Bugarska na oprezu zbog pojave slinavke i šape

Poljoprivrednik o kojem je riječ izjavio je ipak kako je uvjeren da njegove životinje nemaju slinavku i šap, a britanski dužnosnici vjeruju da se bolest nije proširila izvan Surreyja gdje se prvi put pojavila prošli tjedan.

"Ograničili smo bolest na ograničeno područje ove zemlje", rekao je Brown.

"Rizik od njezina širenja izvan ovog područja malen je, ako ne i zanemariv."

Glavna veterinarka Debby Reynolds rekla je da bi prema zaključku privremenog epidemiološkog izvješća "bolest mogla biti ograničena na područje Surreyja".

Britansko ministarstvo za okoliš, hranu i ruralna pitanja objavilo je ranije da životinje ubijene iz opreza u srijedu na farmi unutar zaštićene zone oko prvog žarišta nisu imale slinavku.

Farma se nalazila pored jednog ili dva imanja na kojem je stoka bila pozitivna na tu opasnu bolest.

Od pojave bolesti ubijeno je više od 500 životinja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju