Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zeleno svjetlo

Brown: Skeneri za cijelo tijelo uskoro u britanskim zračnim lukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanske zračne luke postupno će se opremiti skenerima za cijelo tijelo radi jače sigurnosne kontrole, nakon neuspjelog terorističkog napada 25. prosinca na letu za Sjedinjene Države, rekao je u nedjelju premijer Gordon Brown.

'Znamo da Al-Qaida rabi nove oblike oružja i na to moramo odgovoriti na odgovarajući način', rekao je premijer u razgovoru za postaju BBC1. 'Postoji nova vrsta eksploziva koju obični uređaji ne prepoznaju. Moramo ići dalje..., BAA (operater većine britanskih luka) već je naručio skenere', dodao je. Mladi Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab, koji je na Božić pokušao aktivirati eksploziv u američkom putničkom zrakoplovu koji se pripremao za slijetanje u Detroitu, prošao je na kontroli sakrivši eksploziv u donje rublje. Priznao je da ga je u Jemenu uvježbavala mreža Al-Qaida, kako pišu američki mediji.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje Danka Ilić "Nema tragova" Djed djevojčice Danke oglasio se u suzama: "Želim skinuti ljagu s obitelji, u meni i dalje tinja..."

'Sada, kada je vlada dala zeleno svjetlo, skenere za cijelo tijelo postavit ćemo čim prije bude moguće', rekla je glasnogovornica operatera BAA-e. 'Mislimo da povezivanjem tehnologije, obavještajnog djelovanja i analize ponašanja putnika možemo pridonijeti boljem sprječavanju terorističke prijetnje u zračnom sektoru, koja je nepredvidljiva i mijenja se', kazala je. Nizozemske vlasti su u srijedu najavile da će za tri tjedna u amsterdamskoj zračanoj luci Schipholu uvesti skenere za cijelo tijelo na svim letovima za SAD. Nigerija se također obvezala da će svoje zračne luke opremiti skenerima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene