Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj poginulih u najtežem potresu u Nepalu u posljednih osam desetljeća premašio je pet tisuća, objavile su u srijedu nepalske vlasti.


Prema podacima nepalskog ministarstva unutarnjih poslova život je do sada izgubilo 5006 osoba, a nepalski premijer Sushil Koirala u utorak je kazao kako bi ukupni broj umrlih mogao biti i veći od deset tisuća.

Vezani članci Tranzitni centar u Mađarskoj, ilustracija (Foto: AFP) Zabrinjavajuće izvješće UN-a: "Mađarska odbija tražitelje azila i danima ih izgladnjuje" Šatori pod snijegom u Velikoj Kladuši (Foto: SOS team Kladuša, NNK i AYS) Prvi snijeg pao na šatorske kampove s migrantima: "Ovo prerasta u humanitarnu katastrofu"

Nepalski dužnosnici priznali su u srijedu, dok ljudi zarobljeni u neprohodnim dijelovima zemlje još čekaju na pomoć, da reakcija vlasti nakon potresa nije bila odgovarajuća.

Vlasti još uvijek nisu u stanju u potpunosti procijeniti ni razmjere razaranja koje je ostavio potres jakosti 7,9 po Richteru koji je u subotu zatresao zemlju.

'Broj mrtvih u potresu mogao bi narasti na 10.000'

Ljutnja i frustracije stanovništva sve su jače a mnogi Nepalci već danima spavaju na otvorenom uz sve manje zalihe hrane i vode.

"Ovo je katastrofa neviđenih razmjera i bilo je slabosti u humanitarnoj operaciji nakon toga", priznao je nepalski ministar komunikacija Minendra Rijal. "To će se od srijede popraviti".

Prema podacima ministarstva unutranjih poslova u potresu je ozlijeđeno 9600 osoba a potres je u Indiji i na Tibetu odnio još 80 života.

Međunarodna humanitarna pomoć počela je stizati u Nepal no problema ima u njezinoj raspodjeli koja je spora. Među stradalima su počele izbijati i borbe za oskudne zalihe hrane i vode. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook