Blatna bujica u Brazilu (Foto: AFP)
Blatna bujica u Brazilu (Foto: AFP)

Broj poginulih nakon puknuća brane u Brazilu popeo se na 99 osoba, poručila je tamošnja agencija za izvanredne situacije u srijedu, a prenose u četvrtak agencije.


Ukupno se još 259 ljudi smatra nestalima, a očekuje se da će broj poginulih još rasti.

Vezani članci Fail (Foto: Screenshot/YouTube) Prvo kupanje nije prošlo po planu, dobro su se osramotili Mulj nakon puknuća brane (Screenshot: Reuters) Goleme površine pod muljem nakon puknuća brane: ''Ovo je strašan prizor... ''

Brana kraj gradića Brumadinho u jugoistočnoj regiji Minas Gerais urušila se u petak i pokrenula tone blata što su se obrušile na to područje. Mulj je poplavio većinu cesta.

Spasilačke ekipe kažu da su šanse za spašavanje preživjelih vrlo male. Posljednji preživjeli izvučen je iz mulja u subotu.

Puknuće brane u Brumandinhou oslobodilo je 13 milijuna kubičnih metara mulja. Brana je zadržavala otpadni mulj iz rudnika željezne rude u vlasništvu rudarske tvrtke Vale.

Taj brazilski rudarski gigant obećao je platiti oko 27.000 dolara obiteljima poginulih u puknuću brane.

Glasnogovornik kompanije Sergio Leite rekao je da obećanje o odšteti obiteljima dragovoljno i nije dio paketa pomoći za nastale štete.

Još jedna brana kompanije Vale puknula je u gradu Mariana u istoj regiji Minas Gerais 2015. godine, a tada je poginulo 19 ljudi. (Hina)