Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potpomognuto samoubojstvo'

Broj eutanazija u Švicarskoj se usedmerostručio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj stanovnika Švicarske koji su odabrali smrt potpomognutim samoubojstvom povećao se sedam puta u razdoblju od 1998. do 2009. godine, pokazala je statistika koja je prvi puta objavljena u toj zemlji.

Gotovo 300 stanovnika umrlo je na taj način u 2009. godini u odnosu na njih 43 u 1998. godini, objavio je savezni ured za statistiku. U 90 posto slučajeva osobe koje su tome pribjegle bile su starije od 55 i u većem broju slučajeva radilo se o ženama. U polovici slučajeva rak je bio povod odluci dok su visoko zastupljene bile i neurodegenerativne i kardiovaskularne bolesti.

Pročitajte i ovo Macron podržao prijedlog zakona o medicinski potpomognutom umiranju slijedi rasprava Macron podržao zakon koji podržava eutanaziju: "Otvara mogućnost traženja pomoći pri umiranju" Slika nije dostupna Žali se na zatvorsku terapiju Ubojici i silovatelju odobrena eutanazija

>> Čovjek koji se bori za eutanaziju danas dobio prvu bitku

Neizlječiva depresija bila je povodom tek u tri posto slučajeva. Potpomognuto samoubojstvo u Švicarskoj je ozakonjeno od 1941. godine pod uvjetom da se ne izvodi uz pomoć liječnika nego druge osobe koja nema izravne interese od smrti osobe.

Eutanazija ili ubojstvo iz milosrđa ozakonjena je u Nizozemskoj, Luksemburgu, Belgiji i američkoj saveznoj državi Oregonu. Švicarski zakoni među liberalnijima su, no vlasti su počele razmatrati mogućnost njihove izmjene kako bi se osiguralo da se primjenjuju samo kao krajnje rješenje kod neizlječivo bolesnih osoba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene