Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radikalni klerik Abu Hamza al-Masri mogao bi biti izručen Sjedinjenim Državama gdje bi mu se moglo suditi zbog podupiranja terorizma, izvijestio je britanski sud.


Al-Masri je optužen za pokušaj osnivanja logora za obuku terorista u Oregonu, zbog kovanja urote o otmici talaca u Jemenu te pomaganju u terorističkoj obuci u Afganistanu.

Vezani članci Svećenik tijekom mise, ilustracija (Foto: dnevnik.hr) Uhićen i ispitan fratar (78) splitskog samostana sv. Frane optužen za pedofiliju Nadbiskup Marin Barišić (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Nadbiskup Barišić komentirao slučaj suspendiranog klerika: ''To je bolno pitanje''

Al-Masri već odslužuje sedmogodišnju zatvorsku kaznu u Velikoj Britaniji zbog poticanja rasne mržnje te zbog poticanja svojih sljedbenika da ubijaju nemuslimane. Okružni sudac Timothy Workman, izjavio je kako će zadnju riječ o tomu imati ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith čijem će ministarstvu biti predan slučaj.

Al-Masri, koji je u sukobima tijekom sovjetske okupacije Afganistana osamdesetih godina izgubio obje ruke iznad lakata i jedno oko, uhićen je na temelju američkog zahtjeva za izručenjem u svibnju 2004., no proces je privremeno prekinut tijekom suđenja u Britaniji zbog ulaganja žalbi.

U siječnju je britanski Dom lordova onemogućio Al-Masriju mogućnost ulaganja novih žalbi, omogućivši na taj način nastavak proces njegova izručenja.