Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju tražiti podršku

Neuspjeh Obaminih napora da okupi koaliciju: Britanski parlament protiv napada na Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski parlament je odbacio prijedlog kojim se podržava vojna akcija u Siriji odražavajući duboke podjele glede uporabe sile da bi se kaznio predsjednik Bashar al-Assad koji je kako vjeruju zapadne vlade upotrijebio kemijsko oružje protiv civila.

Odbacivanje britanskog parlamenta uglavnom simboličkog prijedloga premijera Davida Camerona kojim bi načelno bila odobrena akcija podložna još jednom glasovanju neuspjeh je za Obamine napore da izgradi koaliciju za akciju.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti

>> Sve oči uprte u Siriju: Gomilaju se ratni brodovi, poslani i borbeni avioni

Cameron je nakon glasovanja od 285 protiv i 272 za rekao kako neće preći preko volje parlamenta i odobriti takvu akciju rekavši kako je jasno da parlament ne želi vojni udar na Siriju da bi se kaznila za uporabu kemijskog oružja te da će postupati u skladu s tim.

'SAD bi mogle djelovati same'

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest nagovijestio je prije glasovanja britanskog parlamenta da bi Sjedinjene Države mogle djelovati same. 'Kada predsjednik odluči o primjerenom odgovoru...i bude potrebno pravno opravdanje kako bi se podržala takva odluka mi ćemo ga sami donijeti', rekao je Earnest.

Bijela kuća je istaknula kako će bilo kakva akcija biti 'veoma zasebna i ograničena' i ni na koji način usporediva s iračkim ratom. Sjedinjene Države i njezini saveznici nemaju odlučujući dokaz da je Assad osobno naredio napad na četvrt Damaska koju drže pobunjenici u kojem je ubijeno stotine ljudi, rekli su američki sigurnosni dužnosnici.

U tajnim obavještajnim procjenama i još neobjavljenom izvješću koje rezimira američke obavještajne podatke o navodnom plinskom napadu 21. kolovoza američke su agencije izrazile snažno uvjerenje da su snage sirijske vlade izvele ovaj napad te da stoga Assadova vlada snosi odgovornost, rekli su američki sigurnosni dužnosnici.

Sirija niječe krivnju za plinske napade i kaže kako su ih počinili pobunjenici. Washington i njegovi saveznici tvrde da ovo poricanje nije vjerodostojno.

SAD i dalje namjerava djelovati sa saveznicima prema Siriji - Hagel

Sjedinjene Države će nastaviti tražiti međunarodnu koaliciju kako bi djelovali zajedno prema Siriji, rekao je u petak američki ministar obrane Chuck Hagel nakon što je britanski parlament odbacio vojnu akciju.

'Cilj predsjednika (Baracka) Obame i naše vlade...kakva god odluka se donese je da to bude međunarodna suradnja i pothvat', rekao je Hagel tijekom puta na Filipine dodajući kako će se SAD nastaviti konzultirati s Britanijom.

'Naš pristup je da nastavimo tražiti međunarodnu koaliciju koja će djelovati zajedno. Mislim da vidite brojne zemlje kako izriču, javno izriču svoje stajalište o uporabi kemijskog oružja', rekao je on.

Obamina administracija je u četvrtak podastrla, kako je to nazvala, svježe dokaze da je sirijska vlada predsjednika Bashara al-Assada iza napada kemijskim oružjem na četvrt Damaska pod kontrolom pobunjenika, ali se suočila sa snažnim otporom vojnoj akciji američkih političkih stranaka. Visoki američki dužnosnici su rekli članovima Kongresa kako 'nema sumnje' da je prošloga tjedna u Siriji upotrijebljeno kemijsko oružje te da iza napada stoji Assadova vlada, rekao je kongresnik Eliot Engel, vodeći demokrat u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma.

Među dužnosnicima koji su informirali istaknutije kongresnike bili su državni tajnik John Kerry, ministar obrane Chuck Hagel, savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice i drugi visoki dužnosnici.

Nekoliko kongresnika iz demokratske i republikanske stranke reklo je kako je bilo impresionirano informiranjem i da je ono pružilo uvjerljive argumente za vojnu akciju. Mnogi međutim nisu bili uvjereni, uključujući nekolicinu najvažnijih kongresnika iz obje stranke.

Carl Levin, predsjednik senatskog Odbora za oružane snage, obično snažan pristaša demokratskog kolege Obame nagovijestio je nakon informiranja kako Bijela kuća ne bi trebala postavljati nikakve rokove za vojnu akciju u najmanju ruku dok inspektori Ujedinjenih naroda ne dovrše istragu na području napada.

Može li si SAD to priuštiti?

Levin je također rekao kako bi Bijela kuća trebala osigurati međunarodnu potporu za intervenciju u Siriji što izgleda sve manje vjerojatno nakon što je parlament Velike Britanije, ključnog američkog saveznika, odbacio vojnu akciju.

Drugi američki kongresnici iznijeli su niz problema za Obamu koji je posljednjih dana ostavio malo sumnje da razmišlja ne o tome da li nego kada kazniti Assadovu vladu za prošlotjedni kemijski napad.

Među ostalim oni su postavili pitanja o tome da li bi 'ograničena' vojna akcija koju je Obama natuknuo stvarno odvratila Assada od ponovne upotrebe kemijskog oružja protiv civila te čak i može li si Pentagon priuštiti napad na Siriju nakon 85 milijardi dolara automatskih rezova troškova koje je Kongres nametnuo saveznoj vladi početkom godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene