Brexit
Brexit Foto: Afp

Razdoblje podjele i nesigurnosti nastavlja se, ocjenjuju britanski mediji u subotu pošto je u ponoć Ujedinjena Kraljevina napustila Europsku uniju.


"Što je sljedeće?", pita se The Telegraph (lijevi centar) i dodaje da Johnson "pojačava pritisak" na pregovore koji tek trebaju odrediti buduće odnose s Bruxellesom.

Vezani članci Boris Milošević Milošević o izgradnji stambeno poslovnog naselja u Petrinji: ''Vjerujem da ćemo sutra usuglasiti detalje'' Ilustracija Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om

Jedan od najpopularnijih britanskih tabloida, zagovornik Breixta, "The Sun", poigrava se sloganom iz 60-ih "Vodite ljubav, ne rat" pa piše "Vodite izlazak, ne rat".

"Brexit je izvršen", piše tabloid Daily Mail na naslovnici.

Malo će se toga promijeniti u 11 mjeseci dugoj prijelaznoj fazi jer dvije strane razgovaraju o budućim sporazumima o trgovini, sigurnosti i političkoj suradnji.

Dužnosnici u Bruxellesu upozoravaju da je vremenski rok krajnje ambiciozan, no Johnson je odbio bilo kakvo produljenje.

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku, rekao je da je imenovao novog veleposlanika u Londonu od subote, kada Velika Britanije postaje "treća zemalja" za EU.

Britanski zastupnici u Europskom parlamentu napustili su tu ustanovu u petak, a britanske zastave su uklonjene sa zgrada Europske unije.

"Mi žalimo zbog odluke Ujedinjene Kraljevine da napusti našu Uniju, ali poštujemo njihov izbor i spremni smo ga provesti", rekao je Borrell. (Hina)