Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prijateljski razgovor'

Britanski i argentinski brodovi u vodama kod Falklandskih otoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brod Kraljevske mornarice je stupio u radijsku vezu s brodom Argentinske mornarice nedaleko teritorijalnih voda Falkandskog otočja, navelo je u petak britansko ministarstvo obrane u priopćenju.

Radi se o 'prijateljskom razgovoru', naglašava ministarstvo uz napomenu da nije određeno nikakvo dodatno raspoređivanje pomorskih snaga u toj zoni. Ministarstvo je potvrdilo da su se 28. siječnja 'tijekom burnog vremena i noću u istom području zatekli jedan američki i jedan argentinski brod'. Događaj se zbio u međunarodnim vodama oko 75 km od teritorijalnih voda Falklanda, koje Argentinci nazivaju Malvinima. Prema priopćenju 'nakon prijateljskog razgovora putem radija, svaki je brod nastavio svoje aktivnosti'.

Pročitajte i ovo Ilustracija NATO poslao brodove Najveća vojna vježba posljednjih desetljeća: "Scenarij će biti ruski napad na saveznički teritorij" Teretni brod za prijevoz pšenice, ilustracija Podaci WTO-a Zbog krize naglo pale isporuke pšenice. Ipak brige nema: "Svjetska trgovina pokazala je otpornost"

Unatoč porazu tijekom rata u kojem je poginulo 649 argentinskih vojnika i 255 britanskih 1982. godine, Argentina i dalje traži suverenitet nad tim otocima južnog Atlantika, smještenim 500 km od svojih obala, koje je 1833. okupiralo Ujedinjeno Kraljevstvo. Buenos Aires zamjera Londonu što je dozvolio istraživanje potencijalnih ležišta nafte oko obala Falklandskog otočja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene