Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pojedini britanski džihadisti pisali su Sveučilištu u Londonu kako se žele vratiti kući, ali se boje da će morati u zatvor.


Tridesetak islamskih ekstremista iz Velike Britanije namamljenih u bojne redove džihadista u Siriju, nedavno je pisalo Sveučilištu u Londonu da bi se rado vratili kući u Britaniju, javlja Metro.

Vezani članci Slika nije dostupna GODINA DANA KALIFATA Od nepoznate skupine do neprijatelja svijeta u 12 mjeseci Slika nije dostupna IS ima novo iznenađenje za svijet - Iskovano u zlatu

Kao objašnjenje želje povratka navode da su bili prevareni o čemu se točno radi odlaskom u Siriju. Umjesto da se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bashara Assada, prisiljeni su, tvrde, boriti se protiv drugih pobunjeničkih skupina u Siriji.

'To nije ono po što smo došli, ali ako se vratimo u Britaniju, ići ćemo u zatvor. Sada nas prisiljavaju da se borimo, koje su naše opcije?', pišu u pismu.

VIDEO Ispovijest: 'Kako sam preživio masakr i zvjerstva džihadista'

Profesor Peter Neumann s King’s Collegea kaže da bi Vlada trebala oformiti 'deradikalizacijski program' za bivše džihadiste koji se žele vratiti kući.

'Ljudi s kojima smo razgovarali žele prestati ratovati, ali osjećaju se zarobljeno, jer Vlada priča samo o tome kako će ih zatvoriti na 30 godina', kaže Neumann.

On smatra kako sigurno ima i više od 50 Britanaca u Siriji koji su shvatili da su napravili pogrešku i sada žele izlaz iz te situacije.

Ukoliko se napravi pravi pristup prema takvim džihadistima, oni bi mogli igrati značajnu ulogu u pokazivanju stvarnosti potencijalnim borcima, a ona je suprotna od slike koju daje propaganda IS-a, zaključuje profesor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook