Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla ozbiljna upozorenja

Strah i zabrinutost zbog nuklearki i zračnih luka: Teroristi su pronašli način kako zaobići kontrole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanske zračne luke i nuklearne elektrane dobile su naredbe da pojačaju sigurnosne protokole zbog strahova da su teroristički hakeri pronašli način da zaobiđu provjere elektroničke kontrole.

U posljednja 24 sata zračne luke i nuklearne elektrane primili su veći broj špijunskih upozorenja da su hakeri otkrili kako mogu zaobići skenere u navedenim postrojenjima. Postoje određeni strahovi da teroristi Islamske države stavljaju bombe u mobilne telefone i prijenosna računala te ih tako skeneri na ulazima nisu u mogućnosti otkriti.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Parizu - 4 Solidarnost Blokiran pariški Institut za političke studije: "Mislim da nam je sada na prvom mjestu izraelsko nasilje koje trpe Palestinci" Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan

Vjeruje se da je upravo to razlog zbog kojeg je SAD nedavno izdao zabranu za unošenje laptopa i elektroničkih uređaja u zrakoplove, iako zabrana vrijedi samo za putnike iz osam zemalja. Sugurnosti dužnosnici također su zabrinuti da teroristi, špijuni ili haktivisti traže načine kako iskoristiti ranjivosti u nuklearnim elektranama.

Britanski ministar energetike Jesse Norman je rekao kako bi elektrane trebale "ostati otporne" kada su u pitanju sigurnosne prijetnje. Također je potvrđeno da zabrane vrijede za sve izravne letove iz Turske, Libanona, Jordana, Egipta, Tunisa i Saudijske Arabije.

Zabrana unošenja vrijedi za svu veću elektroničku opremu. Zabrinutost je porasla prošle godine kada su članovi pobunjeničke grupe Al-Šabab prokrijumčarili laptop napunjen eksplozivom na let iz Mogadiša. Uspješna detonacija napravila je rupu u trupu aviona koji je, srećom, još bio dovoljno nisko da pilot sleti bez veće štete.

Stručnjaci su doveli u pitanje nova pravila te ukazuju na činjenicu da bi laptop-bomba bila jednako štetna u čekaonicama kao i u zrakoplovima. Generalni direktor međunarodne udruge zračnih prijevoznika tvrdi kako je učinkovitost uvedenih zabrana diskutabilna te da nije održiva. "Čak i u kratkom roku teško je razumjeti njihovu učinkovitost, a stvaraju značajne poremećaje'''.

Službena razina prijetnje međunarodnog terorizma je "Severe", što znači da su napadi "vrlo mogući", već više od dvije godine uzastopno. Također, Australija je potvrdila da će povećati kontrolu za letove iz nekih bliskoistočnih zračnih luka, ali nisu uveli zabranu elektroničkih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene