Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovori o koaliciji

Britanija: I Brown i Cameron se nude Cleggu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer Gordon Brown rekao je u petak da je spreman razgovarati s liberalnim demokratima o stvaranju vlade u 'nacionalnom interesu', ako propadnu njihovi pregovori s konzervativcima, javljaju agencije.

Brown, čiji su laburisti iz izbora održanih u četvrtak izašli kao druga stranka po snazi nakon konzervativaca Davida Camerona, rekao je da je njegova 'dužnost kao premijera' pokušati riješiti ovu političku situaciju bez presedana, prenosi agencija dpa. Čelnik konzervativaca također je ponudio suradnju liberalnim demokratima.

Pročitajte i ovo Ivan Martan, Nikica Augustinović i Nada Šikić "Za Domovinu" Tri stranke predstavile novu koaliciju: "Desnica je u Hrvatskoj ozbiljna alternativa, ne smijemo si dopustiti getoiziranje" Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna"

Prema još uvijek nepotpunim rezultatima, konzervativna stranka je osigurala najveći broj mandata u 650-članom parlamentu, najmanje 287, osvojivši više od 36 posto glasova birača. Laburisti su s 29 posto glasova osvojili najmanje 239 mjesta, dok su liberalni demokrati Nicka Clegga treća stranka s dosad osvojenim 51 mjestom (23 posto glasova). Nijedna od dvije vodeće stranke neće imati apsolutnu većinu od 326 mjesta te se očekuje stvaranje koalicijske ili manjinske vlade.

>> Clegg: Na konzervativcima je da sastave vladu

Brown je rekao da je u redu da konzervativci razgovaraju o stvaranju vlade s liberalnim demokratima, ali je naglasio da je, ako ti razgovori ne uspiju, spreman na razgovore s Cleggovom strankom. Britanski premijer je rekao da je važno što prije formirati vladu zbog 'hitnih gospodarskih izazova', uključujući krizu u Grčkoj i 'pogoršanje situacije u eurozoni'.

Čelnik liberalnih demokrata Clegg ocijenio je u petak da ne treba žuriti i razmatrati saveze i rekao da je razočaran rezultatima svoje stranke na parlamentarnim izborima. 'Mislim da svi trebamo malo vremena kako bi ljudi dobili dobru vladu koju zaslužuju u ovo teško i nesigurno vrijeme', rekao je Clegg i naglasio da se to odnosi na sve stranke, te da ne treba žuriti s izjavama i odlukama, prenosi AFP. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene