Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanac želi zaplivati na Sjevernom polu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski avanturist poznat kao 'Polarni medvjed' planira privući pažnju javnosti na problem globalnog zatopljenja tako što će postati prva osoba koja je plivala na Sjevernom polu.

Lewis Gordon Pugh tim će pothvatom ujedno oboriti vlastiti rekord u plivanju u ledenim vodama. 

Pročitajte i ovo Plivanje za doček - 1 Silvestrovo Posljednji pozdravi 2023. godini uz tradicionalno kupanje: "Htjeli smo obilježiti kraj ove godine na lijep način" Slika nije dostupna Crne prognoze Arktik za 30 godina ostaje bez leda!?

S plivačkom kapom na glavi i u kupaćim gaćama Lewis Gordon Pugh će plivati jedan kilometar na temperaturi od stupnja i pol ispod nule, a očekuje kako će mu za to trebati oko 21 minuta.

Tijekom priprema 37-godišnji Lewis povećao je svoju tjelesnu masu sa 87 na 105 kilograma. Jeo je šest obroka na dan, a plivanje je trenirao u posebno dizajniranom bazenu s ledenom vodom.

Lewisov rekord, plivanje na nula stupnjeva na Antartiku, ujedno je i svjetski rekord.

Takav bi pothvat bio nemoguć prije desetak godina, jer je tada to područje bilo prekriveno ledom. 

Prema predviđanjima voda će u vrijeme Lewisova pothvata biti hladna, ali, zbog velike koncentracije soli, ne i smrznuta.

'Većina ljudi nema pojma da na Sjevernom polu ljeti možete pronaći komade otvorenog mora', kaže Pugh. 

'Ne mogu smisliti bolji način kojim bi ljudima ukazao na problem globalnog zagrijavanja i na njegove razmjere osim da plivam na mjestu koje bi trebalo biti prekriveno ledom. Nadam se da će moj pothvat utjecati na članove G8 da na sljedećem sastanku donesu odluku o drastičnom smanjenju štetnih ugljičnih emisija', objasnio je Pugh. 

Sastanak predstavnika vodećih osam zemalja svijeta na temu klimatskih promjena zakazan je za sljedeći mjesec u Njemačkoj. 

Pugh je prošle godine probio i vlastiti rekord o najduljem plivanju u ledenim vodama. Plivao je 1.2 kilometra u fjordu u norveškim planinama, a u vodi je ostao 23 minute i 50 sekundi. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene