Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brigitte Bierlein

Predsjednica ustavnog suda postat će prva austrijska kancelarka

Brigitte Bierlein (Foto: AFP)
Brigitte Bierlein (Foto: AFP) Foto: Afp
Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izabrao je u četvrtak predsjednicu ustavnog suda za privremenu kancelarku nakon što je parlament izglasao nepovjerenje vladi Sebastiana Kurza u jeku skandala s videosnimkom.

Brigitte Bierlein, koja će ove godine zbog navršenih 70 godina morati u mirovinu, bit će zadužena za sastavljanje kabineta koji će imati potporu parlamenta do sljedećih izbora koji bi se trebali održati u rujnu. Tako će postati i prva kancelarka u Austriji.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

"Ona je predsjednica austrijskog ustavnog suda i za nekoliko dana ću je imenovati austrijskom kancelarkom", rekao je u obraćanju medijima predsjednik Alexander Van der Bellen.

"Najvažniji cilj u ovome trenutku je pridonijeti smirivanju napetosti i izgradnji povjerenja između svih (političkih) strana....u Austriji, Europi i cijelome svijetu", rekla je Bierlein.

Van der Bellen je dodao da se sa Bierlein, koju će u roku nekoliko dana službeno imenovati zajedno s ostatkom vlade, dogovorio oko toga da ministri budu uglavnom javni službenici.

Bierlein je dodala da je za ministra vanjskih poslova izabrala Alexandera Schallenberga, diplomata koji je bio visoki dužnosnik u Kurzovom uredu.

"Nema sumnje da u idućim mjesecima nećemo vidjeti nikakve velike promjene zakona. Ovdje se više radi o dobrom i uređenom vođenju državnih poslova", rekao je Van der Bellen.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata austrijski parlament iskazao je nepovjerenje jednom kancelaru i njegovoj vladi - nakon samo 525 dana završio je mandat Sebastiana Kurza.

Vlada konzervativnog kancelara pala je u ponedjeljak poslijepodne nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje.

To je epilog afere u čijem je središtu objava tajne videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za financijsku potporu njegovoj stranci.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je razvrgnuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe). (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene