Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljanje nacrta sporazuma

Veliki dan za Britance: ''Prostrli'' su brexit, a sad će saznati kako će ''leći''

Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Theresa May (Foto: AFP) Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Theresa May (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Britanska premijerka Theresa May predstavlja nacrt sporazuma o brexitu koji je usuglašen s Bruxellesom.

Nakon više od godinu dana mukotropnih pregovora Londona i Bruxellesa Britanci će čuti kako će im izgledati budućnost nakon izlaska iz Europske unije.

Pročitajte i ovo David Cameron u Ukrajini "Priznali da su sudionici rata" Rusija uputila zastrašujuće upozorenje svjetskoj velesili: "Posljedice će biti katastrofalne" Brexit - 2 Trenutak za povijest Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om

Pregovarači Europske unije i Velike Britanije usuglasili su nacrt sporazuma o brexitu, a premijerka Theresa May predstavlja ga svojim ministrima.

Ministri će razmotrili prijedlog sporazuma koji su pregovarači zaključili u Bruxellesu i odlučili o sljedećim etapama, a još nije jasno hoće li prijedlog sporazuma dobiti potporu zasupnika u britanskom parlamentu.

Sastanak vezan za brexit održat će se i na strani Europske unije. Naime, poslijepodne bi se u Bruxellesu trebali sastati veleposlanici zemalja članica.

Sporazum uključuje takozvani "backstop", zaštitni mehanizam koji bi osigurao da granica na irskom otoku ostane otvorena nakon brexita. Taj zaštitni mehanizam spriječio bi vraćanje fizičke granice između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Republike Irske, države članice EU-a.

Britanski parlament i parlamenti članica moraju potvrditi sporazum prije datuma izlaska Velike Britanije iz Europske unije 29. ožujka 2019.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene