Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud u Oslu je za osam tjedana, od kojih četiri tjedna u samici, produljio istražni zatvor Andersu Behringu Breiviku, počinitelju krvavih napada 22. srpnja u Norveškoj.


Behring Breivik koji je priznao krivnju za dva napada u kojima je život izgubilo 77 ljudi bit će dakle u istražnom zatvoru do 14. studenog, a u samici do 17. listopada. Nakon isteka tog roka, sud će opet odlučivati o produljenju.

'Sud ne smatra nerazumnim njegov ostanak u samici zbog opasnosti da on ili drugi zatvorenici komuniciraju s pomagačima i unište dokaze', rekla je u ponedjeljak sutkinja Anne Margrethe Lund nakon vijećanja.

Ovo treće Breivikovo pojavljivanje na sudu nakon uhićenja 22. srpnja održalo se, na zahtjev policije, iza zatvorenih vrata. Odvjetnik obrane Geir Lippestad rekao je za agenciju France Presse da je njegov branjenik 'pripremio pisanu izjavu' i da se sudu opet požalio na 'teške' uvjete boravka u samici.

Breivik je nakon uhićenja na dan napada u potpunoj izolaciji koju je nazvao 'sadističkim mučenjem', u zatvoru visoke sigurnosti pokraj Osla. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Breivik na novom sudskom saslušanju Slika nije dostupna Norveška policija skrušeno priznaje za Breivika: Krivo smo procijenili prioritete i pogriješili smo