Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poriče da je psihijatrijski slučaj

Breivik: Bio sam gotovo prestravljen, užasno sam se bojao i zapravo to nisam želio učiniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anders Behring Breivik, kojem se u Oslu sudi za ubojstvo 77 osoba prošle godine u Norveškoj, petog je dana suđenja, rekao da nije 'psihijatrijski slučaj' i zatražio da bude kazneno odgovoran za hladnokrvna ubojstva koja je opisao potanko i bez vidljivih osjećaja, objavile su agencije.

"Nisam psihijatrijski slučaj i kazneno sam odgovoran", rekao je Breivik na suđenju. "Kad se vidi nešto tako ekstremno, može se pomisliti da je riječ o ludilu, no nužno je razlikovati politički ekstremizam od ludila u kliničkom smislu te riječi", izjavio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na osam tjedana Breiviku produljeni zatvor i samica Slika nije dostupna Oko produljenja pritvora Breivik na novom sudskom saslušanju

>> Breivik: U normalnim okolnostima sam vrlo dopadljiva i brižna osoba

Breivik je 69 ljudi ubio na otoku Utoyi na kojem se održavao skup mladeži norveške vladajuće Laburističke stranke, nakon što je u četvrti Osla u kojoj se nalaze institucije vlade ostavio golemu bombu u kombiju u čijoj je eksploziji poginulo osam ljudi.

"Bio sam gotovo prestravljen. Užasno sam se bojao. Zapravo to nisam želio učiniti", ispričao je, govoreći o dolasku na otok u policijskoj odori i s puno oružja. Ubrzo potom je počeo pucati, ubivši stražara, policajca koji nije bio na dužnosti i ravnateljicu kampa Monicu Bosei. "Podigao sam ruku i pucao mu u glavu", opisao je Breivik na sudu svoje prvo ubojstvo. "Neki su se pravili mrtvi i njih sam morao dokrajčiti hicem u glavu", nastavio je.

Stanje mentalnog zdravlja desničarskog ekstremista, koji je u prvom psihijatrijskom vještačenju proglašen nesposobnim da za svoja zlodjela kazneno odgovara, da bi drugo vještačenje pobilo taj zaključak, ključno je pitanje sudskog postupka koji je počeo u ponedjeljak i trajat će 2,5 mjeseci.

Bude li proglašen nesposobnim za kaznenu odgovornost, prijeti mu doživotni boravak u psihijatrijskoj ustanovi, a u slučaju kaznene odgovornosti mogao bi dobiti maksimalnih 21 godinu zatvora, što se može produljivati onoliko dugo koliko ga se bude smatralo opasnim za društvo. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene