Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Brazilu, jednoj od zemalja s najvišom stopom nasilja, najmanje 60.442 ubojstava počinjenih do 2007. još nije rasvijetljeno, po podacima koje je u četvrtak objavilo državno tužiteljstvo.


Djelomično istraživanje koje je Nacionalno tužiteljsko vijeće (CNMP) provelo u 20 od 27 saveznih država u zemlji treba dijagnosticirati problem s kojim su se vlasti sučelile tijekom utvrđivanja odgovornosti za zločine i omogućiti bolju suradnju među regijama te goleme latinskoameričke zemlje. Državno tužiteljstvo se nada da će te predmete riješiti do sredine 2011.

Ovim podacima 'želimo pokazati na kakve teškoće nailazimo u istragama i pronaći zajednička rješenja između svih sudionika sustava pravosuđa i javne sigurnosti', rekao je u priopćenju glasnogovornik CNMP-a, sudac Tais Ferraz.

Vezani članci Liječnici u bolnici u Brazilu Predsjednik slavi prosvjede protiv distance, a u zemlji dnevno umire gotovo 3000 ljudi: "Sretan sam, želimo slobodu" Koronavirus u svijetu - 4 Stručnjaci upozorili na novu varijantu korone koju antitijela ne prepoznaju: "To je poput atomske bombe, nijedna zemlja nije sigurna"

Po podacima koje su prikupila državna tužiteljstva u pojedinim državama, po broju nerasvijetljenih ubojstava prednjači država Parana (9.281), na jugu zemlje, zatim dolaze Espirito Santo (8.893) i Rio de Janeiro (8.524).

Po anketi brazilskog Instituta za geografiju i statistiku (IBGE) objavljenoj u rujnu, stopa ubojstava u Brazilu porasla je u zadnjih petnaest godina za 32 posto. Muškarci su deset puta češće žrtve ubojstva od žena.

Brazil je po stopi nasilja tek na šestom mjestu u Latinskoj Americi, iza Kolumbije i Venezuele. (Hina)