Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brammertz: Preostali bjegunci optuženi pred ICTY-em moraju biti uhićeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićenje preostale četvorice optuženih za ratne zločine za kojima još uvijek traga Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) stvar je kredibiliteta cijele međunarodne zajednice i oni stoga moraju biti privedeni pravdi, izjavio je glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz.

"To nije moj osobni problem. To je problem međunarodne pravde i kredibiliteta međunarodne zajednice", kazao je Brammertz u intervjuu kojega je danas objavio "Dnevni avaz" uoči trodnevnog posjeta glavnog tužitelja Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Haag: Del Ponte razgovarala s obavještajcima iz regije Slika nije dostupna Beograd: MUP nastavlja potragu za haškim bjeguncima

Brammertz je potvrdio kako neće žaliti truda ne bi li se Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin što prije našli iza rešetaka, no istaknuo je kako u tim naporima ovisi o pomoći međunarodne zajednice i zemalja s područja bivše Jugoslavije.

"Međunarodna zajednica", kazao je Brammertz, "ne može dopustiti da zločini prođu nekažnjeno. Ona ne može dopustiti nekim osobama da jednostavno 'pričekaju' do trenutka kada će se pravda za njih prestati interesirati".

Komentirajući najave o zatvaranju Haaškog tribunala, glavni tužitelj je kazao kako je teško takvo što zamisliti u trenutku kada je više od 50 osoba u raznim fazama sudskih postupaka pred ICTY-em, a četvorica nisu ni uhićena.

"Fokusiran sam na to da uspješno završim mandat Tribunala", kazao je Brammertz.

Na pitanje što ako Karadžić, Mladić, Hadžić i Župljanin ipak ne budu uhićeni kada Vijeće sigurnosti UN-a donese odluku da ICTY prestane djelovati, Brammertz je kazao kako će oni, dogodi li se to, na kraju ipak biti privedeni "pred neki međunarodni tribunal".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene