Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvalio učinkovitost

Brammertz: Evidentan napredak Srbije u suradnji s Tribunalom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz, drugog je dana boravka u Beogradu, u razgovoru sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem ocijenio kako je, od uspostave aktualne srbijanske vlade, zamjetan napredak u suradnji Srbije s tribunalom.

Kako je priopćeno iz vladina ureda, Brammertz je pohvalio učinkovitost nadležnih tijela, pogotovo u dostavi nužnih dokumenata i podataka, kao i pristupa arhivima, dok je premijer Cvetković istaknuo kako je srbijanska vlada pružila jasan dokaz da su njezina nadležna tijela potpuno posvećena punoj suradnji s Haaškim sudom. Cvetković je, kako se dodaje, izrazio očekivanje da će nakon tog posjeta Beogradu, glavni haaški tužitelj imati razloga pozitivno izvijestiti o naporima Srbije na ostvarivanju pune suradnje s Haaškim tribunalom.

U okviru svog boravka u Beogradu, Brammertz je u ponedjeljak, u susretu s predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem istaknuo da je glavno preostalo pitanje u suradnji Srbije s Haagom uhićenje preostale dvojice optuženih, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, koji su u bijegu. Brammertz je kazao da ne može poduprijeti srbijansku inicijativu da osobe pravomoćno osuđene pred Haaškim sudom izdržavaju zatvorsku kaznu u zemljama čiji su državljani, navodeći kao jedan od razloga za to komentare kojima je u srbijanskoj javnosti popraćena presuda Žalbenog vijeća Tribunala u predmetu Mrkšić i Šljivančanin.

Glavni haaški tužitelj istaknuo je da će njegovo izvješće Vijeću sigurnosti UN u lipnju odražavati realno stanje suradnje Srbije s Haaškim sudom, kao i dojmove što će ih steći u Beogradu. U razgovoru s Brammertzom srbijanski predsjednik Boris Tadić istaknuo je da će Srbija nastaviti u potpunosti surađivati s Haaškim sudom, te podsjetio da je Haaškom sudu Srbija izručila 44 optužena za ratne zločine, istaknuvši da ona intenzivno traga za preostalim optuženima.

Glavni haaški tužitelj u ponedjeljak se sastao i sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, a jedna od tema njihova razgovora, po riječima glasnogovornika srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine Bruna Vekarića, bila je presuda Žalbenog vijeća Haaškog tribunala nekadašnjem časniku JNA Veselinu Šljivančaninu. Beogradski mediji prenijeli su da je reakcija srbijanskih dužnosnika na presudu kojom je major bivše JNA Šljivančanin osuđen na 17 godina zatvora bila tema kojom je Brammertz započeo svoj posjet Beogradu, te da je odmah nakon dolaska oštro kritizirao pojedine dužnosnike zbog izjava da je presuda iznenađujuća i razočaravajuća.

Beograd je, nakon Sarajeva, druga postaja u Brammertzovu boravku u zemljama regije, u sklopu priprema za podnošenje redovitog polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a u lipnju. Kako je ranije najavljeno iz haaškog tužiteljstva, Brammertz bi, nakon Sarajeva i Beograda, tijekom svibnja trebao posjetiti i Zagreb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene