Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prokrijumčarili ga

OSUĐENI NA ZATVOR Bračni par 24 godine držao Nigerijca kao roba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski bračni par osuđen je na izdržavanje šestgodišnje zatvorske kazne jer su nigerijskog imigranta više od dvadeset godina držali kao roba, izvijestio je sud.

Emmanuela Edeta (61) i Antan Edet (58) londonski je sud u ponedjeljak osudio na po šest godina zatvora, nakon što su prošli mjesec proglašeni krivima zbog okrutnosti prema djetetu, robovlasništva i krijumčarenja ljudi.

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja Boris Johnson pod pritiskom Trese mu se stolica: Boris Johnson bi se već danas mogao suočiti s glasanjem o povjerenju

Par je muškarca u Britaniju doveo 1989. kao četrnaestgodišnjaka, stoji u priopćenju suda. Obećali su mu da će mu platiti obrazovanje, no prisiljavali su ga da svakodnevno radi bez ikakve financijske naknade, prijeteći mu deportacijom ukoliko pokuša pobjeći.

Nisu mu omogućili obrazovanje, a kontakt s vanjskim svijetom i članovima njegove obitelji bio je vrlo limitiran. Bračni par Edet oduzeo mu je putovnicu, zbog čega je ostao bez ikakvih dokumenata.

'GLAS ROBOVA' Iako smo ga osudili i dalje je tu: 'Nisi ništa drugo nego pas. Ništa više'

Žrtva, danas četrdesetgodišnjak, bio je prisiljen svakodnevno, i po 17 sati obavljati sve kućanske poslove, kuhati, održavati vrt i voditi brigu o djeci Edetovih bez ikakve naknade. Nije smio jesti za stolom s njima, a spavao je na podu u hodniku.

Tužitelj Damaris Lakin kazao je kako su Edetovi svom "robu" kazali da će ga, ukoliko iziđe iz kuće i kontaktira policiju, uhititi kao ilegalnog imigranta i deportirati u Nigeriju.

"Povjerovao im je i u postao u potpunosti ovisan o Edetovima. Emmanuel i Antan Edet ovome su čovjeku uzeli 24 godine života, a prema njemu su se odnosili s potpunim nepoštivanjem. Ovo je šokantan primjer modernog ropstva", rekao je Lakin.

Edetovi su još u Nigeriji izmijenili žrtvino ime i dodali njegovu fotografiju i podatke u obiteljsku putovnicu prijavivši ga kao sina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene