Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski bračni par osuđen je na izdržavanje šestgodišnje zatvorske kazne jer su nigerijskog imigranta više od dvadeset godina držali kao roba, izvijestio je sud.


Emmanuela Edeta (61) i Antan Edet (58) londonski je sud u ponedjeljak osudio na po šest godina zatvora, nakon što su prošli mjesec proglašeni krivima zbog okrutnosti prema djetetu, robovlasništva i krijumčarenja ljudi.

Vezani članci Bugojno U Bugojnu traje potraga za 15 nestalih Hrvata: Bili su zatočeni u logoru na nogometnom stadionu London, Dan slobode Velika opasnost od zaraze koronavirusom: SAD savjetuje građanima da ne putuju u Veliku Britaniju

Par je muškarca u Britaniju doveo 1989. kao četrnaestgodišnjaka, stoji u priopćenju suda. Obećali su mu da će mu platiti obrazovanje, no prisiljavali su ga da svakodnevno radi bez ikakve financijske naknade, prijeteći mu deportacijom ukoliko pokuša pobjeći.

Nisu mu omogućili obrazovanje, a kontakt s vanjskim svijetom i članovima njegove obitelji bio je vrlo limitiran. Bračni par Edet oduzeo mu je putovnicu, zbog čega je ostao bez ikakvih dokumenata.

'GLAS ROBOVA' Iako smo ga osudili i dalje je tu: 'Nisi ništa drugo nego pas. Ništa više'

Žrtva, danas četrdesetgodišnjak, bio je prisiljen svakodnevno, i po 17 sati obavljati sve kućanske poslove, kuhati, održavati vrt i voditi brigu o djeci Edetovih bez ikakve naknade. Nije smio jesti za stolom s njima, a spavao je na podu u hodniku.

Tužitelj Damaris Lakin kazao je kako su Edetovi svom "robu" kazali da će ga, ukoliko iziđe iz kuće i kontaktira policiju, uhititi kao ilegalnog imigranta i deportirati u Nigeriju.

"Povjerovao im je i u postao u potpunosti ovisan o Edetovima. Emmanuel i Antan Edet ovome su čovjeku uzeli 24 godine života, a prema njemu su se odnosili s potpunim nepoštivanjem. Ovo je šokantan primjer modernog ropstva", rekao je Lakin.

Edetovi su još u Nigeriji izmijenili žrtvino ime i dodali njegovu fotografiju i podatke u obiteljsku putovnicu prijavivši ga kao sina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook