Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska naftna tvrtka BP je izvijestila kako je za uklanjanje šteta prouzročenih curenjem nafte iz bušotine u Meksičkome zaljevu do sada potrošila oko 3,12 milijardi dolara, prenijeli su mediji.


U nedjelju su postavljena dva sustava za prikupljanje nafte, kojima se može skupiti 25,198 barela nafte. Od početka eksplozije krajem travnja i curenja nafte iz bušotine, na taj je način prikupljeno ukupno 585.400 barela nafte, stoji u izvješću koje je BP objavio na internetskim stranicama Londonske burze. Akcija prikupljanja nafte s površine oceana, koja je bila prekinuta tri dana zbog uragana Alexa, omogućila je prikupljanje 673.497 barela mješavine morske vode i nafte.

Vezani članci Slika nije dostupna BP borba protiv naftne mrlje koštala osam milijardi dolara Slika nije dostupna BP potrošio 6,1 milijarde dolara na borbu protiv mrlje

>> Naftna mrlja BP-a najveća svih vremena u Meksičkom zaljevu

>> Spoj hrvatske pameti i američke operative čisti mrlju

>> Radnik BP-a: Znali smo tjednima za kvar na platformi

>> BP pristao deponirati 20 milijardi dolara za odštete od naftne mrlje

Iz BP-ja su izvijestili kako je tvrtka duž američke obale postavila oko 900 km dugačke specijalne zaštitne plutače, nastojeći na taj način spriječiti daljnje širenje nafte. U borbi protiv zagađenja sudjeluje oko 44.500 ljudi, angažirana su 6. 563 plovila i 113 aviona. U priopćenju BP-ja također stoji kako je ta tvrtka primila 95.000 zahtjeva za odštetom, a do sada obavila plaćanje odštete u 47.000 slučajeva u iznosu od 147 milijuna dolara. izvijestila je lokalna policija. 'Na ovaj dan, koji je jedinstveno američki, podsjećamo se kako je naša deklaracija i naš primjer, postao vodeći primjer u svijetu', istaknuo je u prigodnom govoru u Washingtonu američki predsjednik Barack Obama. Procjenjuje se kako je proslavi 4. srpnja u samo u Washingtonu nazočilo više od 400.000 ljudi. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju