Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi Amerikancima:

'Bostonski bombaš je s majkom razgovarao o džihadu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruske su vlasti izvijestile američke istražitelje o sumjivom razgovoru na temu džihada osumnjičenog za bostonski bombaški napad Tamerlana Carnajev s majkom, a koji su snimili još 2011.godine.

Rusi su izvijestili istražitelje bostonskog bombaškog napada, u kojemu je troje izgubilo život, a 264 osoba je ozlijeđeno, kako su još 2011.godine snimili telefonski razgovor osumnjičenog Tamerlana Carnajeva s njegovom majkom, pri čemu su komentirali džihad.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Policija, ilustracija Drama na Črnomercu Lažno prijavio da je ispred trgovačkog centra postavljena bomba: Policija ga uhvatila

>>Roditelji braće Carnajev povukli se iz javnosti na jug Rusije

Taj razgovor, za koji Rusi kažu kako je snimljen tijekom jedne istrage i prisluškivanja, a u kojem je Tamerlan majci spomenuo i mogućnost putovanja u Palestinu, nije predočen američkim vlastima sve do nakon bombaškog napada 15. travnja u Bostonu. Te informacije, prema mišljenju stručnjaka za terorizam, ipak ne ukazuju kako je, sada pokojni 26-godišnji Tamerlan Carnajev, već tada kovao urotu.

Ovo otkriće dolazi u trenutku dok istražitelji ispituju mogućnost jesu li Tamerlan Carnajev i njegov brat Džohar bili trenirani, te jesu li imali ikakvu vanjsku pomoć oko napada na Bostonskom maratonu. U fokusu istrage je Tamerlanov put i boravak u 2012. u Dagestanu na jugu Rusije.

Više je stručnjaka za terorizam reklo za NBC News kako su istražitelji već utvrdili dosta činjenica, koje upućuju na to kako braća nisu bila trenirana niti su imali neku vanjsku pomoć

Primjerice, dok su svi oko njih paničarili nakon eksplozije, Tamerlan i Džhohar Carnajev su istražiteljima 'upali u oči' i zbog toga što su potpuno mirno i polako odlazili s mjesta tragedije. Nisu imali plan bijega i vratili su se kući nakon napada. Navodno su nešto kasnije ukrali automobil, te koristili vlasnikovu kreditnu karticu.

>>Znate li otkud zapravo dolaze napadači na Bostonski maraton?

Tamerlan Carnajev je preminuo tijekom policijske potjere i pucnjave 19. travnja, a njegov 19-godišnji brat je uhićen kasnije tog dana. Teško ranjeni Džhohar Carnajev nalazi se u zatvorskoj bolnici, gdje je u tijeku istraga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene