Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosna i Hercegovina izabrana je u četvrtak za jednu od pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN u razdoblju 2010/11. godine, gdje će kao predstavnica skupine zemalja istočne Europe zamijeniti Hrvatsku, kojoj dvogodišnji mandat istječe 31. prosinca ove godine.


Opća skupština UN-a je, osim BiH, u Vijeće sigurnosti izabrala i Libanon, Brazil, Nigeriju i Gabon. Za razliku od većine ranijih izbora za Vijeće sigurnosti, ove godine nije bilo više konkurenata za isto mjesto, pa je pet zemalja koje su predložene ispred regionalnih skupina izabrano u prvom krugu glasovanja Opće skupštine UN-a, koja broji 192 članice. Predsjednik Opće skupštine Ali Treki objavio je rezultate glasovanja - Nigerija je dobila 186 glasova, Gabon 184 glasa, BiH 183 glasa, Brazil 182 glasa i Libanon 180 glasova. On je proglasio da za tih pet zemalja mandat u Vijeću sigurnosti UN-a počinje 1. siječnja 2010., što je pozdravljeno pljeskom u dvorani Opće skupštine.

Vezani članci Slika nije dostupna BiH preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a Slika nije dostupna EUFOR ostaje u BiH još godinu dana

Pet novih nestalnih članica zamijenit će Hrvatsku, Libiju, Vijetnam, Kostariku i Burkinu Faso, koje su u Vijeću sigurnosti UN-a u razdoblju 2008/09. godine. Diplomati na East Riveru su ocijenili da će 15-člano Vijeće sigurnosti UN biti ojačano ulaskom dvaju regionalnih sila Brazila i Nigerije, kao i da će članstvo u Vijeću ojačati krhke državne institucije BiH i Libanona. Na jugu Libanona je stacionirano oko 12.500 pripadnika mirovnih snaga UN-a, dok su u BiH mirovne snage Europske unije. Stanje u obje zemlje periodično razmatra Vijeće sigurnosti UN, a Povelja UN-a nalaže da kod odlučivanja u stvarima vezanim uz članice Vijeće, one moraju biti suzdržane. (Hina)