Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Borjana Krišto iz HDZ-a predsjednica Federacije BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borjana Krišto izabrana je u četvrtak Za predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) u četvrtak je izabrana Bojana Krišto.

Krišto, koja je do sada obnašala dužnost federalne ministrice
pravde, izabrana je glasovanjem zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji su istodobno poduprli kandidaturu Mirsada Kebe iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Spomenke Mičić iz Stranke za BiH (SBiH) za dvoje entitetskih potpredsjednika.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

Federalni Ustav predviđa raspodjelu te tri pozicije na predstavnike triju konstitutivnih naroda a isti slučaj je i u Republici Srpskoj.

Imenovanjem predsjednice Federacije i njenih zamjenika otvoren je put i za uspostavu nove federalne vlade jer je Ustavom regulirano da kandidata za premijera predlaže predsjednik entiteta uz konzultacije s dopredsjednicima.

Sukladno ranijem stranačkom dogovoru, na dužnost premijera treba biti predložen kandidat SDA Nedžad Branković, dosadašnji ministra prometa i komunikacija.

Iako su opći izbori u BiH održani još 1. listopada 2006. godine,
vlast u Federaciji BiH još nije konstituirana jer su se stranke koje
su dobile većinsku potporu birača mjesecima borile za raspodjelu najznačajnijih dužnosti.

Najveće probleme stvorio je sukob HDZ BiH i HDZ 1990. pri čemu obje stranke drže kako imaju pravo zastupati interese većine hrvatskih birača.

U Federaciji BiH iz istih razloga još nije formirana izvršna vlast u
dvije od deset županija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene