Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija i Kina su u četvrtak u UN-ovu Vijeću sigurnosti uložile veto na rezoluciju zapadnih zemalja u kojoj sirijskom režimu prijete sankcijama.


Riječ je o trećem dvostrukom rusko-kineskom vetu na pokušaje UN-a da Damask izloži pritisku otkako je prije šesnaest mjeseci izbio sirijski sukob. Prvi veto uložile su u listopadu 2011. a drugi u veljači 2012. "Velika Britanija je zaprepaštena vetom Rusije i Kine", rekao je britanski veleposlanik Mark Lyall Grant, optužujući dvije zemlje da "svoje nacionalne interese stavljaju ispred života milijuna Sirijaca".

Ova nova blokada u UN-u događa se u času kada sirijskom prijestolnicom bjesni sukob regularnih snaga i naoružane oporbe. U nacrtu rezolucije zapadnih zemalja koji su podnijeli Francuska, Sjedinjene Države, Njemačka, Portugal i Velika Britanija, Damasku se prijeti gospodarskim sankcijama ako sirijske snage za deset dana ne prestanu rabiti teško oružje protiv oporbe.

Usto se misija tristotinjak UN-ovih promatrača u Siriji (UNSMIS), koji su raspoređeni sredinom travnja ali su u lipnju prekinuli rad zbog nastavka borbenih djelovanja, produljuje za 45 dana. Vijeće treba donijeti odluku o sudbini UNSMIS-a do petka navečer, kada istječe mandat njegove devedesetodnevne misije. (Hina)

Vezani članci Svemirska letjelica, ilustracija Filmske scene u svemiru: Izgubili kontrolu nad Međunarodnom svemirskom postajom, Rusi ponudili objašnjenje za incident Aleksej Navaljni Rusija blokira račune Navaljnoga na društvenim mrežama, a traže ograničenja i za njegovu suradnicu