Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška politička kriza

Borba protiv terorizma dovela do novih podjela u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borba protiv terorizma pokrenula je ovih dana Bosnu i Hercegovinu još jednu tešku političku krizu izazvavši otvoreni sukob bošnjačkih političkih struktura s vlastima Republike Srpske koje su se našle pod optužbom da pod krinkom sprječavanja terorističkih napada zapravo progone bošnjačke povratnike u taj entititet.

Nakon akcije što ju je u srijedu provela policija RS i u kojoj je privedeno trideset osoba pod sumnjom da su pripremale terorističke napade i bile povezane s radikalnim islamističkim skupinama, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u petak je po uputi Vijeća ministara BiH hitno otputovala u Srebrenicu kako bi provjerila što se tamo točno zbiva.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

Nekoliko osoba koje se priveli policajci RS upravo je s područja Srebrenice, a njihovo uhićenje i policijske racije i pretrage izazvale su veliku zabrinutost među bošnjačkim povratnicima pa je srebrenički načelnik Ćamil Duraković upozorio kako ga sve podsjeća na 1995. godinu.

Privedeni su Ramo Kadrić (55), iz srebreničkog sela Gladovići i Mirsad Sinanović iz sela Risići.

Prijetnje BHRT-u - 'Dignut ćemo vam zgradu u zrak'

Kadrićeva supruga Halida odbacila je svaku mogućnost da je njen muž povezan s terorizmom, a lokalnim je medijima izjavila kako su ih policajci šikanirali i ponižavali. "Kada su pronašli članske knjižice Islamske zajednice BiH drsko su Ramu pitali: 'Što ti je ovo' ", kazala je Halida Kadrić za "Dnevni avaz" dodajući kako je policija pokupila i "neke dijelove traktora misleći da su eksplozivne naprave".

Mediji su izvijestili kako je među uhićenims na području Doboja i Mehmed Husaković (40), ratni invalid bez noge i nositelj najvišeg ratnog priznanja Armije BiH "Zlatni ljiljan".

Zbog masovnog privođenja Bošnjaka reagirala je Stranka demokratske akcije (SDA) kvalificirajući to kao ciljani napad na povratnike i najavivši istodobno kako će angažirati odvjetnike koji bi trebali zastupati jedanaestoricu uhićenih protiv kojih je MUP RS najavio podnošenje kaznenih prijava zbog navodnih priprema za terorističke napade na sjedišta tijela vlasti tog entiteta i na entitetske dužnosnike.

"Mislimo da je policija RS itekako prešla prag svojih ovlasti", kazao je čelnik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dodajući kako se po zakonu terorizmom treba baviti Tužiteljstvo BiH, a ne policijska i pravosudna tijela na entitetskim razinama.

Prema pisanju medija, čini se da je policija RS reagirala na temelju informacije što ju je dostavila srbijanska obavještajna služba BIA.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS) u četvrtak je potvrdio kako nije znao ništa o akciji koju je po nalogu Posebnog tužiteljstva RS provela entitetska policija. "Nadam se da znaju što rade", kazao je Mektić dodajući kako bi bilo logično da je akcija provedena u suradnji s Tužiteljstvom BiH.

Vijeće ministara BiH u četvrtak kasno navečer je odlučilo zatražiti cjelovitu informaciju od Ministarstva sigurnosti, državnih sigurnosnih agencija i Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica "o masovnom privođenju Bošnjaka iz povratničke populacije u Republici Srpskoj".

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je upozorio kako borba protiv terorizma i kriminala "ne smije imati etnički predznak, niti smije biti selektivno provođena". Vijeće ministara BiH je od tijela vlasti Republike Srpske zatražilo da osiguraju maksimalan stupanj zaštite života i imovine povratnika uz upozorenja kako se neće tolerirati bilo kakvo prekoračenje ovlasti.

Najviši policijski dužnosnici RS odbacili su optužbe o etnički motiviranim privođenjima. "Svi koji imaju radikalne ekstremističke namjere moraju znati da će im policija biti za vratom 24 sata, da ćemo pratiti, slušati", kazao je ministra unutarnjih poslova RS Dragan Lukač.

No zabrinutost povratnika u RS-u dodatno je potaknula činjenica da je entitetska policija podnijela kaznenu prijavu potiv četvorice Bošnjaka iz Bosanske Gradiške, koji su prošle godine na svadbi istaknuli službenu zastavu bivše Republike BiH koja sadrži plavi štit sa zlatnim ljiljanima na bijeloj podlozi. Policija RS tu je zastavu opisala kao "ratnu zastavu takozvane Armije BiH", a četvoricu Bošnjaka optužila je za poticanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje.

Lukač je objasnio kako je policija ovako reagirala jer su lokalni Srbi isticanje zastave shvatili kao provokaciju, a ravnatelj policije RS Gojko Vasić je pozvao sve da se suzdrže od isticanja bilo kakvih simbola koji nekoga mogu vrijeđati.

Na pitanje zašto onda policija ne sankcionira one koji po RS ističu obilježja četničkog pokreta jer time izravno vrijeđaju Bošnjake, Vasić je pak dao vrlo zanimljiv odgovor. Po njegovu tumačenju, riječ je o obilježjima koja nisu uvredljiva jer se vežu za "pobjedničku vojsku u Prvom svjetskom ratu". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene