Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Borac za neovisnost Havaja provalio u palaču, ali nije našao prijestolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik skupine za neovisnost Havaja, koji je provalio u nekadašnju palaču havajske kraljevske obitelji, želio se lancima zavezati za prijestolje, ali ga nije pronašao jer nikada prije nije bio u tome povjesnom zdanju.

No, iz palače javljaju da su oštećena tri lokota, uključujući i onaj na vratima prostorije u kojoj se nalazi tron.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Potres na Havajima EMSC zatrpan poruka Snažan potres pogodio Havaje: "Trajalo je dobrih 45 sekundi, sve se snažno treslo"

Policija je uhitila 23 osobe tijekom provale pripadnika skupine Kraljevstvo Havaji u palaču Iolani.

Njihov čelnik, 67-godišnji James Kimo Akahi od Haikua tvrdi da je zakoniti kralj toga poznatog egzotičnog otočja. Novinarima je izjavio da do petka nikada u životu nije bio u palači, pa nije znao gdje se točno nalazi prijestolje.

Za neovisnost Havaja bori se nekoliko suparničkih domorodačkih skupina, a neki od njih osudili su Akahiev postupak.

Havajski aktivisti pred palačom često prosvjeduju protiv američke kontrole nad otočjem. Novim zakonom kojeg treba prihvatiit Senat uspostavit će se havajska samouprava, nalik onoj koju imaju Indijanci, i koja će s federalnom vladom moći pregovarati o kontroli nad prirodnim resursima, zemljištem i imovinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene