Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stravičnan napad

IMITIRALI SU NAPADE U PARIZU Policiji stiglo upozorenje - 'Bit će koncert u Jakarti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko je eksplozija odjeknulo glavnim gradom Indonezije, a najmanje je šest osoba poginulo.

12:10 - Za napad u Jakarti odgovornost je preuzela Islamska država.

Pročitajte i ovo Screenshot Mračna povijest Opasan predsjednički kandidat: Krvavu prošlost i bliskost s diktatorom pokušava sakriti plesom i simpatičnim videima na društvenim mrežama Napad u Indoneziji (Foto: AFP) Jačanje terorizma Strava u Indoneziji: Bombaši samubojice napali tri crkve, najmanje devetero ubijenih

10:56 - Dva civila, od kojih jedan nizozemske nacionalnosti i pet napadača ubijeni su u četvrtak u središtu indonezijske prijestolnice Džakarte, rekle su vlasti i objavile da su bombaški napadi okončani i da ih smatraju terorističkim činom skupine povezane s Islamskom državom.

'Sada je stanje pod kontrolom', rekao je glasnogovornik policije Muhamad Ikbal, a na pitanje jesu li napadači još u bijegu odgovorio je 'Uvjeravam vas da nisu'.

Ministar sigurnosti Luhut Panjaitan je rekao da su ubijena 'petorica terorista'.

Druge dvije žrtve su Nizozemac i indonezijski civil, rekao je ministar novinarima, prenosi agencija AFP te dodaje da nizozemsko veleposlanstvo zasad nije potvrdilo tu vijest.

10:40 - Policijski glasnogovornik general Anton Charliyan kaže kako su bombaši u Jakarti kopirali napade u Parize. 'Imitirali su napade u Parizu, moguće da su pripadnici Islamske države', rekao je za AP.

Kaže kako je policija krajem studenog upozorena na skupinu koja je povezana s ISIS-om, te je stigla prijetnja da će 'biti koncert u Indoneziji', koja je aludirala na napad.

9:26 - Vlasti su potvrdile da je akcija službeno završila, a detalje će otkriti kasnije.

8:23 - Na jednoj od fotografija objavljenih nakon eksplozija vidi se da se jedna od eksplozija dogodila u samoj blizini policijskog punkta na prometnom raskrižju.

8:17 - Iako se na područjima na kojima su se dogodile eksplozije još uvijek vode borbe, jer policija pokušava uhititi napadače, u ostatku grada situacija se polako normalizira.

Serija eksplozija počela je odjekivati u 10.50 sati ujutro po lokalnom vremenu. Službene informacije o broju mrtvih su proturječne. 7:59 - 'Sedam je osoba poginulo, a među njima su četiri napadača', rekao je glasnogovornik policije Jakarte Muhammad Iqbal. Prema prijašnjim službenim informacijama glasnogovornik nacionalne polciije Anton Charliyan izvijestio je o šest mrtvih, među kojima su, kazao je, tri policajca i tri civila, što ukazuje na to da i sama policija ima proturječne informacije.

7:51 - Najmanje je četiri napadača ubijeno, izvijestio je glasnogovornik policije u Jakarti Muhammad Iqbal.

Islamska država ima novi plan od kojeg strahuje Zapad

7:49 - Lokalni mediji izvijestili su da su se eksplozije, osim u blizini zgrade sjedišta UN-a, odjekivale i u četvrtima Cikni, Silpi i Kuningan, u blizini turskog i pakistanskog veleposlanstva.

7:40 - Policija je blokirala područja na kojima su odjeknule prve eksplozije. Stotine ljudi su evakuirane s tog područja, ali strahuje se da su mnogi još zarobljeni u blokiranim zgradama.

7:34 - Obavještajne službe tvrde da nema indicija da iza ovih napada stoje militanti ISIS-a. 'Ovo je definitivno terorizam, ali nema indicija za sada da je povezano s ISIS-om', rekao je za Reuters čelnik indonezijske obavještajne agencije.

Prema središtu Jakarte upućeni su tenkovi, javlja Guardian.

7:29 - Indonezijski predsjednik Joko Widodo kazao je kako su jutrošnje eksplozije u Jakarti čin terorizma. 'Naša nacija i naš narod ne bi se trebali bojati, neće nas poraziti ovim terorizmom. Nadam se da će javnost ostati mirna. Svi tugujemo za palim žrtvama ovog incidenta, također osuđujemo čin koji je uznemirio sigurnost i mir i raširio teror među našim ljudima', rekao je u izjavi predsjednik Widodo.

Naredio je hvatanje počinitelja.

7:17 - Islamska država u Indoneziji namjerava uspostaviti kalifat, a o tome govore već neko vrijeme.

Premda vlasti u Australiji smatraju da ISIS nema dovoljne kapacitete za osnivanje novog kalifata u susjednoj Indoneziji, boje se da bi ta zemlja ipak mogla postati njihovo novo, veliko uporište.

7:01 - Policija traži napadače koji su nakon niza eksplozija otvorili vatru. Vjeruje se da se nalaze u zgradi Carawala u ulici Jalan Tharmin, u blizini mjesta gdje se nalazi napadnuti Starbucks i sjedište UN-a u Jakarti.

Napadi se, prema izvještaju uživo novinara France 24 koji se nalazi u Jakarti, šire gradom.

6:57 - Dok traje dramatična i opasna situacija, policijski snajperisti raspoređeni su po krovovima zgrade.

Posljednjih nekoliko tjedana islamističke skupine upućivale su otvorene prijetnje Indoneziji, a tamošnji odjel za suzbijanje terorizma nedavno je uhitio nekoliko osoba koje se dovodi u vezu s terorizmom.

6:45 - Glasnogovornik policije Anton Charliyan kaže da je najmanje šest osoba ubijeno u napadu, među kojima su tri policajca i tri civila. 'Vidio sam kako ispred mene ubijaju policajca', rekao je jedan svjedok, javlja Telegraph.

Još nema izvještaja o tome tko bi mogao stajati iza napada, ali Indonezija je već prije bila meta islamističkih skupina.

6:25 - Svjetski mediji javljaju da se radi o bombašima samoubojicama koji su se raznijeli u shopping centru i kafiću.

Serija eksplozija odjeknula je glavnim gradom Indonezije, a nakon toga je uslijedila pucnjava koja se i dalje čuje.

Dramatične snimke s ulica iz središta Jakarte pokazuju ozbiljnost situacije. Svjetski mediji javljaju o žrtvama, a na pojedinim snimkama i fotografijama s mjesta događaja vide se beživotna tijela kako leže na praznim ulicama. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene