Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suspendiran

Bo izbačen iz vrha partije zbog žene osmnjičene za ubojstvo Britanca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska Komunistička partija suspendirala je nekad vodećeg političara Bo Xilaia iz vrha stranke, a njegovu suprugu Gu Kailao osumnjičila za ubojstvo britanskog poslovnog čovjeka, što će vjerojatno poremetiti planove o smjeni vlasti na čelu jedine političke stranke u Kini.

Odluka praktički o izbacivanju Boa iz Centralnog komiteta i Politbiroa znači kraj političke karijere najdrskijeg i najkontroverznijeg kineskog političara, koji je pretendirao na najviše pozicije u budućem vodstvu što će biti postavljeno kasnije ove godine.

Službena kineska novinska agencija Xinhua potvrdila je raniju Reutersovu vijest o suspenziji Boa, a u odvojenoj vijesti objavila je da mu je supruga osumnjičena za ubojstvo Britanca Neila Heywooda.

Drug Bo suspendiran je zbog ozbiljnog disciplinskog prekršaja, prenosi novinska agencija citirajući odluku partijskog vodstva.

Pročitajte i ovo Potraga za Dankom još traje Puno pitanja "Djetetu prilikom udarca krene krv, a mi nemamo DNK": Stručnjaci o slučaju ubijene Danke Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima

Osnovan tim za istragu

Policija je osnovala tim za ponovnu istragu slučaja britanskog državljanina Neila Heywooda koji je pronađen mrtav u Chongqingu, piše Xinhua misleći na provinciju na jugozapadu Kine gdje je Bo bio šef partije prije smjene u ožujku.

'Prema rezultatima istrage, Heywood je ubijen za što su osumnjičene (Boova supruga) Gu Kailai i kućna pomoćnica Zhang Xiaojun', navodi Xinhua i kao razlog spominje gospodarske interese između Gu i Heywooda.

U povodu Boove suspenzije, glasilo Komunističke partije list The People's Daily piše kako njegov slučaj pokazuje da nitko nije iznad zakona.

U urednikovu uvodu list navodi da je skandal nanio veliku štetu zemlji i njezinu imidžu. 'Nijedan građanin nije iznad zakona i partija ne dopušta da privilegirani članovi budu iznad zakona', navodi list. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene