Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO JE ODGOVORAN ZA TRAGEDIJU?

Blokirano područje oko ostataka vijadukta u Genovi: Puca istočni dio, strahuje se od novog urušavanja

Potraga za preživjelima u Genovi - 1 (Foto: AFP)
Potraga za preživjelima u Genovi - 1 (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Genova (Foto: AFP) Genova (Foto: AFP) Foto: Afp Potraga za preživjelima u Genovi (Foto: AFP) Potraga za preživjelima u Genovi (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Potraga za preživjelima u Genovi - 1 (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Pristup kućama koje se nalaze pod ostacima srušenog vijadukta u Genovi blokirano je jer puca istočni kraj betonske strukture, objavili su u ponedjeljak vatrogasci.

Ljudi evakuirani iz kuća i stanova pod mostom iz opreza više ne mogu dolaziti po svoje stvari, rekao je glasnogovornik vatrogasne zajednice Luca Cari.

Pročitajte i ovo Urušavanje vijadukta Morandi zgrozilo je cijeli svijet (Foto: AFP) POGINULO NJIH 41 Crne brojke: I dalje raste broj stradalih u urušavanju vijadukta kod Genove Kamion tvrtke Basko ispred srušenog vijadukta (Foto: AFP) Gledao smrti u lice Ispovijest čovjeka ispred čijih očiju se urušio most u Genovi: Vozač kamiona otkrio što mu je spasilo život

"Buka koju vijadukt proizvodi drugačija je od one proteklih dana", pojasnio je.

Operacije u tom području prekinuli su i vatrogasci, ali nastavljaju s raščišćavanjem ostalih dijelova, poput suhog korita rijeke i željezničke pruge, rekao je Cari.

Potraga za nestalima završila jeu noći na nedjelju nakon što su pronađena posljednja tri tijela, pa je konačan službeni broj smrtno stradalih 43.

Vijadukt Morandi urušio se u utorak tijekom oluje, a više od trideset automobila i kamiona palo je na tlo s visine od 45 metara.

Smatra se da je tragediju uzrokovao jedan od betonskih nosača sajli, otkrili su inženjeri koji su istraživali nesreću.

Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je započeo proces oduzimanja dozvole privatnoj tvrtki koja je upravljala mostom. Tvrtka Autostrade per l'Italia odbacuje svoju krivnju.

U subotu se Italija oprostila od žrtava na državnom pogrebu u Genovi koji je bojkotirala polovica obitelji, dok su čelnici tvrtke obećali pola milijarde eura za pomoć obiteljima žrtava i obnovu mosta.

Vlasnik tvrtke Giovanni Castelluccio rekao da će pričekati da službena istraga pokaže tko je odgovoran za rušenje vijadukta.

Ni Castelluccio ni Fabio Cerchiai, direktor kompanije koja upravlja polovicom od 6000 km autocesta, nisu željeli ništa reći o odnosima s vladom, koja je u petak pokrenula proceduru opoziva koncesije za vijadukt.

Castelluciio je objasnio da se radi o vrlo specifičnom vijaduktu i da su ga svi koji su ga proučavali smatrali sigurnim. " Nešto se dogodilo, a sud će reći što", dodao je.

Nije želio nagađati o uzroku nesreće i dodao da je kiša koja je padala u to vrijeme zamutila snimke nadzorne kamere.

Dvojica čelnika, koje su šefovi vlade pozvali da u najkraćem vremenu daju ostavke, istaknula su da zasad namjeravaju ostati na funkcijama. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene