Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski ministar obrane Ehud Barak je preuzeo punu odgovornost za presretanje humanitarne flote za Gazu koje je izvela izraelska mornarica, a u kojoj je ubijeno osam turskih propalestinskih aktivista.


Govoreći pred izraelskim istražnim povjerenstvom za taj incident, Barak je rekao: 'Ako je odluka (o presretanju) bila ispravna, onda je u izvršenju nastao problem između onoga što smo htjeli i onoga što se dogodilo'.

Vezani članci Izvlačenje Suzy Ishkontane Petogodišnja djevojčica sedam je sati bila zatrpana u ruševinama zgrade, u krvavim sukobima sve više stradavaju djeca U Gazi uništene stotine zgrada Uništene ceste, zgrade, stotine mrtvih: Izrael kaže da nema roka za završetak sukoba - ''Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve''

Odluka o zaustavljanju flote i sprječavanju probijanja izraelske pomorske blokade Gaze bila je 'ispravna i razumna', rekao je Barak povjerenstvu koje istražuje taj incident od 31. svibnja.

'Preuzimam punu odgovornost za sve što se dogodilo na razinama koje su mi podređene', dodao je ministar misleći na podređene u ministarstvu obrane i izraelskoj vojsci.

>> 'Unatoč našim naporima, turska vlada nije spriječila probijanje blokade'

Barak je rekao da je sedam ministara, na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom, detaljno analiziralo odluku treba li flotu od šest brodova s humanitarnom pomoći za Gazu zaustavili ili ne. 'Nije se radilo o izboru između dobra i zla, nego između dva zla. Blokada je važna kako se Gaza ne bi pretvorila u skladište oružja za napade na izraelske civile', naglasio je. (Hina)