Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Blizu Bordeauxa uhićen politički šef ETA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički šef ETA-e Javier Lopez Pena uhićen je u utorak navečer u Bordeauxu, na jugozapadu Francuske, uz još tri člana te organizacije, objavili su španjolski antiteroristički izvori.

Ostala trojica uhićenih u francusko-španjolskoj policijskoj operaciji su Ainhoa Zaeta Mendiondo, Igor Suberbiola i Jon Salaberria.

Pročitajte i ovo Policija Nezadovoljni zaposlenici Direktor im odbio isplatiti plaće, zaposlenik na njega prevrnuo stol i slomio mu dva rebra Ilustracija Traje potraga Policija na nogama: U BiH ukrali auto iz Hrvatske zabili se u trgovački centar kako bi ukrali sef

Operacija je vođena protiv političke strukture ETA-e, prema tim izvorima i španjolskoj državnoj televiziji TVE.

Lopeza Pena, poznatog i po nadimku Thierry, španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova drži odgovornim za atentat u prosincu 2006. u zračnoj luci Madridu u kojem su poginule dvije osobe, kojim je ETA prekinula stalno primirje od ožujka te godine.

On je od 1983. bio u bijegu. Španjolski mediji drže da je sudjelovao u neuspjelim pregovorima 2006. između ETA-e i španjolske socijalističke vlade Jose Luisa Rodrigueza Zapatera i da je bio jedan od odgovornih za prekid primirja.

Na čelu ETA-e je naslijedio Josea Antonia Urrutikoetxea, zvanog "Josu Ternera" s kojim je vodio vojnu strukturu organizacije.

Pretpostavlja se da je jedna od četvoro uhićenih, Ainhoa Ozaeta, žena koja je pročitala priopćenje ETA-o o službenom završetku primirja u lipnju 2007.

Uhićeni Jon Salabarria je bivši regionalni baskijski zastupnik Batasune, zabranjenog političkog ogranka ETA-e.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene