Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bliski istok u plamenu: 300 raketa na Izrael, u Libanonu 19 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rat između Izraela i Hezbolaha, čije su tragične žrtve libanonski civili ne jenjava. U Libanonu je poginulo još 19 civila od kojih je sedmero djece, dok je šijitski pokret osvetnički ispalio gotovo 300 raketa na Izrael, javljaju svjetske agencije.


Izraelski komandosi upali su u zoru, u helikopterskom desantu, u bolnicu blizu Baalbeka duboko u sjevernoistočnom Libanonu i uhvatili petoricu navodnih članova Hezbollaha. Intenzivnim zračnim napadima ubili su 19 civila, od kojih najmanje sedmero djece. 

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Bolnica je udaljena stotinjak kilometara od izraelske granice i to  je najdublji prodor izraelskih vojnika u Libanon od početka sukoba 12. srpnja kada je Hezbollah uhvatio dvojicu izraelskih vojnika, a židovska država odgovorila ofenzivom velikih razmjera.

U znak odmazde za jutrošnju izraelsku akciju Hezbollah je odgovorio masovnim raketiranjem izraelskih ciljeva ispalivši gotovo 300 raketa na Izrael.

Izraelski specijalci, prema nekim izvorima bilo ih je čak 200, izveli su akciju u Baalbeku, uporištu Hezbollaha, očito kako bi uhitili militante koje bi razmjenili za dvojicu svojih vojnika koje je oteo Hezbolah, javlja agencija France presse.

Međunarodna zajednica osudila je sukob, prosvjedi su organizirani diljem svijeta i Vijeće Europe pozvalo je na prekid sukoba kao i Europska komisija, no Izrael uživa potporu Sjedinjenih Država i Velike Britanije koji se suzdržavaju pozvati na trenutačni prekid vatre.

Zbog nejedinstvenosti je Vijeće sigurnosti UN-a, u kojem su SAD i Britanija stalne članice, nakon dramatičnog ubojstva šezdesetak libanonskih civila u nedjelju donijelo mlaku, kompromisnu izjavu o potrebi završetka sukoba.

Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je kako će se njegova zemlja nastaviti boriti sve do dolaska međunarodnih snaga na jug Libanona, a to bi, prema nekim procjenama, moglo potrajati do idućeg tjedna.

O mirovnim snagama za Libanon na konferenciji koja je predviđena za sutra trebali bi u sjedištu UN-a razgovarati predstavnici zainteresiranih zemalja, prenosi Reuters.

Prema dostupnim podacima u dosadašnjim sukobima ubijeno je 835 Libanonaca, a na izraelskoj strani više od pedeset osoba.

U Libanon je posljednjih dana sa sirijske strane uspjelo ući dvadesetak kamiona humanitarne pomoći Ujedinjenih naroda, prema predstavniku Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) Laurens Jollesu.

UNHCR je prošlog tjedna zatražio siguran koridor za dostavu pomoći: medicinskog materijala, šatora i pokrivača za gotovo 800.000 ljudi prisiljenih na bijeg zbog sukoba.

Razaranja u tri tjedna izraelskog bombardiranja Libanona počinila su štete od 2,5 milijardi dolara i trebat će najmanje tri godine za obnovu infrastruktare i naselja, službena je procjena predsjednika libanonskog Vijeća za razvoj i obnovu Fadila al-Chalaka, koji je Izrael optužio da na jugu Libanona provodi svoju taktiku "spaljene zemlje".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene