Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Signali Srbije EU?

VOJNA VJEŽBA RUSIJE I SRBIJE 'Slavensko bratstvo 2016' bit će pravi mamac za špijune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka suradnja Rusije i Srbije, koja je ujedno i zemlja kandidat za ulazak u Europsku uniju, izaziva veliku pozornost Zapada, same EU i naravno, Hrvatske.

Srbija priprema veliku vojnu vježbu s Rusijom na samo 30 kilometara od granice s Hrvatskom pod nazivom "Slavensko bratstvo 2016", a vježba će biti održana početkom studenog.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Samit u Tirani Diplomatski o Putinu Vučić o odnosu Srbije i Ukrajine: "Podržavamo njihov teritorijalni integritet, ali nismo potpisali nikakve aranžmane"

Beogradski Blic, pozivajući se na sugovornike bliske tamošnjem ministarstvu obrane, ističe da će ta vježba biti pravi mamac za strane špijune, koji "će naći način da i te vježbe poprate s mjesta događaja".

"Te vježbe kod članica NATO saveza privlače pažnju, jer se ruske snage pojavljuju u regiji. I to je dovoljno", ističe Bojan Dimitrijević, bivši pomoćnik srbijanskog ministra obrane.

"Sve države će propratiti te vježbe. Njihovi agenti će to napraviti osobno, putem sredstava informiranja, putem radijskog ili elektroničkog prisluškivanja", dodaje Dimitrijević.

Dimitrijević ističe da i Srbija to isto radi i u odnosu na druge države. "Ne radi se tu o utrci u naoružanju. Ona postoji u medijima, ali ne i u stvarnosti", naglašava on.

Spomenuta vojna vježba bit će održana u Nikinici, koja se nalazi nadomak granice Srbije s Hrvatskom pa će hrvatskim medijima to biti izuzetno zanimljiv događaj, piše Blic.

Cilj te i drugih vojnih vježbi, kako navodi srbijansko ministartvo obrane jest unaprijeđenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije te ono ne ugrožava zemlje u regiji.

No, sve što Rusija radi u novije vrijeme, izaziva veliku pažnju NATO saveza, a kako je Hrvatska članica istog saveza, za očekivati je da će NATO reagirati. Osim NATO saveza, sigurno će reagirati i Europska unija, čija je Srbija kandidatkinja za članstvo.

Naime, i posljednji put kad je Srbija imala vojnu vježbu s Rusijom, reakcija iz Bruxellesa je stigla ekspresno i s porukom da se Srbija počne ponašati u skladu s obvezama prema EU i pristupnom procesu. Nova vojna vježba između te dvije zemlje, mogla bi vrlo lako biti pogrešan signal u tom smislu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene