Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OKO 17 SATI

Vojska Srbije oborila komercijalni dron iznad vojarne u Raški, o svemu se oglasio i ministar obrane

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Andrej ISAKOVIC / AFP
Vojska Srbije oborila je dron iznad vojarne na teritoriju Srbije.

Vojska Srbije oborila je dron iznad vojarne u Raški. Nakon objave srbijanskih medija o obaranju drona, oglasila se i Vojska Srbije. 

U skladu s naredbom predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije poduzima pojačane mjere za otkrivanje, praćenje i neutraliziranje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata, navodi se u priopćenju. 

"Jedinice Vojske Srbije su danas u popodnevnim satima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralizirale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški. Dron je oboren primjenom mjera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška.

Vojska Srbije će i dalje, u skladu s naredbama predsjednika, obarati sve bespilotne letelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata", navodi se u priopćenju.

Ministar obrane Miloš Vučević dao je potom izjavu za medije. 

"Letjelica se kretala iz pravca Jarinje-Rudnica iznad vojnih objekata vojarne Raška. Građani Srbije moraju znati da je nebo iznad Srbije sigurno.

Mislim da pravac kretanja jasno govori odakle je dron. Vidjet ćemo i tko je proizvođač drona, o tome ćemo imati jasnu sliku u idućim danima, možda i idućim satima", rekao je Vučević.

"Vojska Srbije neće dozvoliti da itko ugrožava Srbiju i njene građane", rekao je Vučević. Govoreći o dronu rekao je da svakako nisu išli u snimanje lijepih krajolika.

"Pokušavaju snimiti naše jedinice u toku redovnih aktivnosti. Nismo za eskalaciju već za smirivanje tenzija, ali to ne znači da smo kukavice. Nemojte izazivati Vojsku Srbije i podcjenjivati Srbiju", zaključio je Vučević, prenosi Blic. 

U tijeku je potraga za oborenim dronom i očekuje se da će do jutra biti pronađen, javlja TV Pink. 

Inače, vojska Srbije od utorka je "u stanju pripravnosti" i "podignuta je razina borbene spremnosti" zbog stanja na Kosovu, izjavio je srbijanski ministar obrane Miloš Vučević, navodeći da je to zapovijed predsjednika Aleksandra Vučića.

Borbena spremnost Vojske Srbije podignuta je zbog dronova koji su s Kosova ulazili u Srbiju i promatrali položaje i objekte srpske vojske, javljali su srbijanski mediji ranije. 

Kabinet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u utorak je priopćio da su nepoznati dronovi navodno promatrali vojarne i položaje Vojske Srbije na području Merdara i Raške.

Vučić je zapovjedio da se dignu avioni MiG-29. Srpski mediji izvijestili su da su avioni MiG-29 dignuti s ciljem sprječavanja daljnjih neprijateljskih aktivnosti. MiG-ovi su bili u akciji praćenja i eventualnog napada na neprijateljske letjelice, navode mediji.

Nove napetosti

Nove napetosti između Beograda i Prištine ponovno su dospjele u prvi plan nakon što je u ponoć u noći na utorak istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Vučević je u gostovanju na TV Happy rekao da se Srbija zalaže za dijalog, ali i da je vojska spremna izvršiti svaki nalog predsjednika Vučića, koji joj je po Ustavu glavni zapovjednik, kako bi zaštitila "sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu".

"Srbija je za dijalog. Bolje je tisuću dana pregovarati, nego jedan dan biti rovu", ocijenio je srbijanski ministar obrane, objašnjavajući pojačanu pripravnost Vojske Srbije.

On je upozorio da kad Srbija govori o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska višestruko jača nego što je bila, ali postupa po nalogu državnog vrha i predsjednika.

Srbijanski dužnosnici inzistiraju da namjere Prištine nisu sukladne dosad postignutim sporazumima, te da se Kosovo oglušilo o preporuke Bruxellesa i Washingtona.

Vlada Kosova je 29. lipnja donijela odluku da se uklone sve pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu, te da se ta vozila preregistriraju na oznake Republika Kosovo (RKS), a da primjena te odluke započne od 1. kolovoza, što je izazvalo napetosti na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima.

Poslije prosvjeda Srba i blokada graničnih prijelaza kosovska vlada je kao novi rok odredila 31. listopada, a prošlog tjedna kosovski Srbi poručili su da će blokirati prometnice ako se to dogodi.

Priopćenje SAD-a

SAD su, u priopćenju State Departmenta od petka, poručile da su "razočarane i zabrinute" što je kosovska vlada odbila zahtjeve međunarodnih partnera da produlji rok za stupanje na snagu odluke o registarskim tablicama.

Kosovska vlada je, tri dana uoči isteka roka, odlučila da ne odustane od odluke, već da je primjenjuje po fazama, unatoč zahtjevima iz EU-a i SAD-a da se za zamjenom srpskih pločica s RKS (Republika Kosovo) pričeka još idućih 10 mjeseci.

Po tome bi odluka trebala stupiti na snagu, no njezina primjena, u smislu kontrole i mogućeg kažnjavanja, odgađa se za siječanj odnosno travanj.

Beograd i Priština u višegodišnjem dijalogu pokušavaju normalizirati odnose.

Posljednjih mjeseci pojačana je diplomatska aktivnost EU-a i SAD-a da pospješe i ubrzaju taj proces koji bi rezultirao međusobno prihvatljivim sporazumom koji Kosovo vidi kao priznanje i članstvo u UN-u i međunarodnim tijelima, dok Beograd odbija priznati neovisnost Kosova proglašenu 2008.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene