Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski Independent proveo je anketu među zastupnicima Blairove Laburističke stranke povodom nespretne izjave njihovog stranačkog kolege i zamjenika premijera Johna Prescotta da je politika američkog predsjednika Georgea Busha - sranje.


Usprkos vanjskopolitičkom paktu Bush – Blair, svih deset ispitanih laburista se složilo s Prescottom.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Prosvjednici traže izručenje Blaira Haškom sudu Slika nije dostupna Bush i Blair ustraju u obrani intervencije u Iraku

Naime, zamjenik premijera John Prescott izjavio da Bushova administracija radi “sranje” od posla pri promoviranju mirovnih napora na Bliskom istoku. Prescott je opovrgnuo tvrdnje laburističkog zastupnika Harryja Cohena, koji tvrdi da je zamjenik Tonyja Blaira zastupnicima rekao da je podupirao rat u Iraku samo zato što se nadao da će Washington tada vršiti jači pritisak da se provede izraelsko-palestinski mirovni plan poznat kao “Roadmap”, ali da je ostao razočaran što se to nije dogodilo.

- Doslovno je rekao da Bushova administracija obavlja sranje od posla u guranju Roadmapa - rekao je Cohen te dodao da je Prescott rekao da je “Bush kauboj sa stetsonom, sve previše pojednostavlja umjesto da se baci na posao”. Prescott je priopćio da Cohenov opis sastanka nije točan i “ne odražava moje stavove”.

- Mislim da Johna Prescotta treba pohvaliti zbog kvalitetne političke analize. Njegova ocjena američke vanjske politike je sažeta i točna. Britanija se uvjerila da više ne želi biti doživljavana kao američka lutka na koncu', kazao je Ian Davidson, parlamentarac iz Glasgowa.

- U potpunosti podržavam njegov stav. Parlament upravo zbog toga treba opozvati, a ova vlada zbog svoje politike prema Bliskom istoku pada u sve veću bijedu. Mi smo naprosto nosači Bushevih torba, a njegova politika je katastrofalna, istaknula je Glenda Jackson, zastupnica Hampsteada i Highgatea u britanskom parlamentu.

- Jedan od najpogubnijih aspekata Rezolucije o Iraku je da smo mi podmetnuli leđa kako bismo podržali Amerikance, ocijenio je David Crausby, zastupnik iz Bolton North Easta.

- Nema sumnje da se većina laburističkih zastupnika slaže s onim što je John Prescott navodno rekao. I ja se slažem s tim, kazala je Ann Cryer, zastupnica iz Keighleyja.

- Smatram da je on (Prescott) u pravu. Ne mislim da će Amerikanci dati prednost Mirovnom planu (Road map) rješenja izraelsko-palestinskog pitanja, kakvu on zaslužuje. Jer dok se ne riješi problem Palestine, pojavljivat će se neki drugi problemi. Svaki put kad Palestinci iziđu sa svojim prijedlogom razbjesni ih se nečim drugim, ustvrdio je Jim Sheridan, zastupnik iz Paisleyja i Sjevenog Renfrewshirea.

- Ono što su izvijestili da je Prescott rekao samo odražava mišljenje većine ljudi u Laburističkoj stranci. To se vjerojatno neće pozitivno odraziti na međunarodne diplomatske odnose, ali unutar Laburističke stanke osvojit će simpatije kao rijedak bljesak poštenja jednog iskusnog člana vlade, smatra Peter Kilfoyle, zastupnik iz Liverpool Waltona.

- Nemam pojma što je John Prescott rekao ili nije rekao, budući da je to bio privatan razgovor. No aktualna američka administracija čini veliku štetu američkom narodu, a njezine su posljedice neizrecivo katastrofalne, kako po međunarodne odnose tako i po prirodu, ustvrdio je Ken Livingstone, gradonačelnik Londona.

- Potezi i jezik britanske vlade sustavno potkopavaju perspektive miru na Bliskom istoku. Njima se istovremeno pojačava opasnost od terorizma… Time je profućkan i naš povijesni utjecaj na arapske države, kaže Jon Trickett, zastupnik iz Hemswortha. 

- Posve je jasno da Busheva administracija nije bila zainteresirana za razvijanje Mirovnog plana na Bliskom istoku. Također, njihova politika je zapravo više potpaljivala situaciju nego što je tražila mirno rješenje tog dugogodišnjeg sukoba, zaključio je Martin Salter, laburistički zastupnik iz Reading Westa.